În contextul protestelor românilor din ultimele zile în ceea ce privește restricțiile impuse de autorități pentru stăvilirea pandemiei de coronavirus, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) consideră că drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor „au fost călcate în picioare vreme de 13 luni – din care 2 luni în timpul stării de urgență și 11 luni în timpul stării de alertă”.
AUR vrea să modifice legea
Având în vedere acestea, AUR a decis să modifice Legea nr. 55/2020 care le permite acest lucru.
„În baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, starea de alertă, instituită prima oară în 15 mai 2020, a fost prelungită de 10 ori, de fiecare dată cu 30 de zile.
Inițiativa legislativă de modificare a Legii nr. 55/2020 pe care o voi depune în această săptămână în Parlament prevede că măsurile dispuse pe durata stării de alertă ce vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale pot fi dispuse pentru o perioadă de maxim de 90 de zile de la instituirea stării de alertă.
Deci, după 3 luni, sub umbrela stării de alertă, Guvernul va putea lua doar măsuri excepționale de management, de organizare, nu de restrângere a drepturilor și a libertăților cetățenilor.
Va putea organiza, de exemplu, spitalele, sistemul de intervenție în situații de urgență, testarea, vaccinarea, va putea achiziționa prin proceduri speciale echipamente medicale și medicamente, dar nu ne va mai putea restrânge dreptul la educație, la muncă, la circulație, libertatea de întrunire și asociere, de exprimare etc”, se arată într-un comunicat transmis de formațiunea politică.
Măsurile de restrângere trebuie să fie proporționale cu situația
AUR punctează că drepturile și libertățile cetățenilor pot fi restrânse numai prin lege. De asemenea, aceste măsuri trebuie să fie proporționale cu situația.
„De altfel, Constituția României stipulează că exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru situații speciale, inclusiv pentru apărarea sănătății publice.
Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie însă să fie proporțională cu situația care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertății.
Această soluție este solid susținută de jurisprudența CCR care susține că esența legitimității constituționale a restrângerii exercițiului unui drept sau al unei libertăți este dată de caracterul excepțional şi temporar ai acesteia”, mai transmit reprezentanții AUR.
Prin inițiativa de modificare a Legii nr. 55/2020, formațiunea politică își propune „limitarea în timp a impunerii, pe cale de excepție, a unor decizii dictatoriale – pentru revenirea planificată la regulile de bază ale unei societăți democratice”.
„Într-o societate democratică, regula este cea a exercitării neîngrădite a drepturilor și libertăților fundamentale, restrângerea acestora fiind prevăzută ca excepție. Prin inițiativa de modificare a Legii nr. 55/2020, AUR propune limitarea în timp a impunerii, pe cale de excepție, a unor decizii dictatoriale – pentru revenirea planificată la regulile de bază ale unei societăți democratice. E un act de dreptate pentru români și de responsabilizare a guvernului, un act pe care vă invităm să îl susțineți fără partizanat politic.
Sursă foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei