Preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Aurel Şaramet s-a declarat nemulţumit de uşurinţa cu care firmele apelează la insolvenţă pentru a scăpa de creditori, lucru care a determinat ca aproape jumătate din plăţile efectuate de fond în 2009 să meargă spre companiile insolvente. „Insolvenţa a devenit un sport naţional. Doar 25-30% din cererile de insolvenţă vin de la creditori, majoritatea companiilor a
Preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Aurel Şaramet s-a declarat nemulţumit de uşurinţa cu care firmele apelează la insolvenţă pentru a scăpa de creditori, lucru care a determinat ca aproape jumătate din plăţile efectuate de fond în 2009 să meargă spre companiile insolvente.
„Insolvenţa a devenit un sport naţional. Doar 25-30% din cererile de insolvenţă vin de la creditori, majoritatea companiilor aflate în această situaţie şi-au cerut propria insolvenţă. În 2009 aproape jumătate din plăţi s-au efectuat spre companiile în insolvenţă“, a declarat Şaramet.
Potrivit acestuia, există discuţii între Asociaţia Română a Băncilor şi Banca Naţională a României pentru revizuirea legii insolvenţei, fără a limita drepturile companiilor la această acţiune. Şaramet se aşteaptă ca în 2010 situaţia să fie similară cu cea de anul trecut.
Strategie de diminuare a riscului
Oficialul a mai spus că strategia fondului prevede reducerea expunerii pe ceea ce înseamnă risc, la companii care nu aduc valoare adăugată economiei. Acţiunea a fost gândită ca urmare a faptului că fondul are cele mai mari plăţi pe creditele unde instituţia are expunere mai mare.
„Dosarele în care ponderea garanţiilor suportate de noi este mai mare sunt analizate cu uşurinţă. 80% din plăţile efectuate de fond au mers spre zona în care expunerea noastră este cuprinsă între 50 şi 70%“, a menţionat Şaramet.
Ca parte a strategiei de reducere a riscului, fondul va demara două noi programe în perioada următoare. Unul dintre acestea îi vizează pe cei care accesează fonduri europene şi care pot apela la garanţii de până în 2,5 mil. euro pe baza unui scoring calitativ întocmit de bancă.