Aurel Stanciu, CFO Continental: „În 2021, Continental a investit în România aproximativ 150 de milioane de euro”

Aurel Stanciu CFO Continental

Aurel Stanciu este CFO-ul companiei Continental, care este unul dintre principalii jucători de pe piața producătorilor de componente auto și anvelope din România. Managerul a reușit de-a lungul anului 2021 să se remarce prin realizarea unei strategii operationale și recunoaștere globală în cadrul companiei în care activează a Centrului de Excelență în domeniul Robot Process Automation din Timișoara.

Capital a stat de vorbă cu Aurel Stanciu despre ce înseamnă o carieră în poziția de CFO, care au fost cele mai mare provocări pe care le-a întâlnit, dar și despre planurile de viitor pe care le are Continental în România.

Capital: Care credeți că este cel mai de succes proiect implementat în 2021?

Aurel Stanciu, CFO Continental: „Au fost multe proiecte de succes implementate de Continental în cursul anului 2021. Din zona mea de responsabilitate, dintre toate se detașează ca și importanță strategică operaționalizarea și recunoașterea globală, în cadrul Continental, a Centrului de Excelență în domeniul Robot Process Automation din Timișoara.”

Capital: Care este cel mai mare proiect din cariera dumneavoastră implementat în cadrul instituției în care activați în prezent?

Aurel Stanciu, CFO Continental: ”În cariera mea am implementat sau am participat împreună cu colegii mei la punerea în aplicare a numeroase proiecte. Dacă „cel mai mare” se referă la dimensiunea financiară, atunci categoric cel mai mare proiect a fost realizarea centrului de cercetare-dezvoltare și a fabricii de componente electronice pentru industria auto din Timișoara.

Dacă însă ne referim la dimensiunea umană, atingerea pragului de aproape 8.000 colegi specialiști de cea mai înaltă calificare în domeniul ingineriei, a serviciilor financiare, resurselor umane, logistică și achiziții descrie o poveste de succes a unui proiect impresionant, bine implementat și care se află într-o continuă dezvoltare.”

 

Capital: Care sunt proiectele prevăzute pentru 2022?

Aurel Stanciu, CFO Continental: „În 2021, Continental a investit în România aproximativ 150 de milioane de euro. Pentru 2022, Continental Romania are planificate investiții în valoare comparabilă cu cele de anul trecut, atât în ceea ce privește extinderea și modernizarea sediilor, cât și în noi echipamente și linii de producție pentru centrele de inginerie, pentru fabricile de anvelope și de componente electronice, precum și pentru fabricile ContiTech. Acest lucru ne permite să folosim expertiza acumulată la nivelul întregului concern și să o aplicăm aici, coroborat cu ideile inovative generate de colegii noștri din România, pentru crearea de software și produse ce contribuie la transformarea acestui sector într-unul tot mai tehnologic.”

Capital: Care sunt cele mai mari probleme cu care v-ați confruntat în contextul pandemiei?

Aurel Stanciu, CFO Continental: „Nu o să le numesc probleme însă, categoric pandemia a adus multe provocări. Fără nicio îndoială, digitalizarea și virtualizarea activităților sunt tendințele momentului și provoacă neliniște multor oameni. Pentru noi, aceasta a fost o direcție strategică prioritară încă de acum câțiva ani și ne-am asumat un rol dual: pe de o parte de a ne transforma pentru a dicta noile tendințe din business, iar pe de altă parte de a dialoga deschis cu angajații, pentru a putea evidenția oportunitățile și posibilitățile create de digitalizare. Acest lucru ne-a creat un avantaj competitiv major în acești ani complicați.

Nu în ultimul rând, programele de flexibilitate, care ajută oamenii să își stabilească un raport echilibrat viață profesională – viață personală, deja implementate în toate sediile noastre au constituit baza perfectă pentru a ne adapta diferitelor scenarii impuse de autorități. Spre exemplu, am introdus posibilitatea desfășurării permanente a activității în regim de telemuncă.

Bineînțeles, provocările devin semnificative, pe măsura nevoii de a identifica și integra în organizația noastră de noi colegi pentru pozițiile pe care le avem deschise. Facem acest lucru cu mare responsabilitate. Încercăm diferite modele de abordare astfel încât să ocupăm pozițiile deschise cu acei candidați care se potrivesc cel mai bine profilului pe care noi îl căutăm.

Derulăm campanii în universități, participăm la târgurile de joburi, suntem prezenți în orașe în care până acum nu aveam un sediu social, tocmai pentru că această nouă tendință, a activității în regim de telemuncă, ne permite să ajungem la persoane care se potrivesc nevoilor noastre indiferent de locul geografic în care se află.

Lucrăm AGILE și identificăm acele soluții care aduc avantaje reciproce, atît nouă, cât și candidaților: un win-win, dacă doriți.”

Capital: De ce v-ați lovit în relația cu administrația locală sau centrală?

Aurel Stanciu, CFO Continental: „În cei peste 20 de ani de când activează Continental în România, colaborarea cu autoritățile locale, precum și cu cele la nivel național, a condus la o dezvoltare continuă și constantă a comunității în care sediile companiei se află.

Autoritățile locale, universitățile, sistemul preuniversitar, organizațiile neguvernamentale împreună cu specialiștii din Continental au reușit să creeze programe moderne prin care comunitățile au avut de câștigat. Vorbim aici despre: noi programe în facultăți, croite nevoilor industriei, care au generat sute de locuri de muncă, proiecte de responsabilitate socială în domeniu mediului și al sănătății, implicarea companiei în inițierea și derularea cu succes a Școlii Profesionale Duale, și nu în ultimul rând despre implicarea în dezvoltarea orașelor inteligente.

Toate aceste proiecte au creat și vor crea un impact pozitiv în societatea prezentă, precum și viitoare. Dacă este să ne referim la ceea ce s-ar putea îmbunătăți în zona administrației publice, atunci putem constata că există o diferență majoră de percepție între autorități și investitori cu privire la urgența și criticalitatea proiectelor de investiții planificate.”

Capital: Ce sfat i-ați da unui tânăr care este la început de drum într-o carieră similară cu a dumneavoastră?

Aurel Stanciu, CFO Continental: „Indiferent de drumul pe care îl aleg, cred că cel mai important lucru pe care îl pot face tinerii este să își canalizeze energia în proiecte din care au de învățat. Acest lucru cuprinde atât proiectele din facultate, cât și cele personale, cum ar fi implicarea în ONG-uri sau dezvoltarea de noi abilități prin participarea la diferite cursuri online sau fizic. Au multă energie pe care, dacă o canalizează într-un mod isteț, pot muta munții.”

Capital: Care credeți că vor fi cele mai importante schimbări în domeniul în care activați în următorii 10 ani?

Aurel Stanciu, CFO Continental: „Viitorul mobilității este caracterizat de gradul său ridicat de conectivitate și siguranță, precum și de confortul său – indiferent de sistemul de conducere al vehiculului. Deși hardware-ul este încă important, software-ul va face din ce în ce mai mult diferența în viitor. Tehnologiile noastre orientate spre viitor și echipa noastră globală orientată spre success modelează industria automotive. Industria trece printr-o transformare accelerată, iar poziționarea Continental îi conferă culoarul spre dezvoltare și creștere continuă.

În următorii 10 ani vom vedea o accelerare a folosirii de software în vehicule, iar acest lucru crează premisele inovației pe toate palierele industriei: atât în centrele de cercetare și dezvoltare, cât și în unitățile de producție, tot mai performate, mai eficiente.”

Capital: Bani. Ce vă spune acest cuvânt?

Aurel Stanciu, CFO Continental: „Latura pozitivă a banilor mă duce cu gândul la: Dezvoltare. Progres. Transformare. Cunoaștere.

Putem discuta despre investiții, despre predictibilitate fiscală, despre alegerea corectă a direcției de dezvoltare a industriei automotive, a economiei românești sau a infrastructurii. Toate aceste discuții ajung însă, la un anumit moment dat, la bani, la fondurile care pot transforma o țară, un oraș, o locație într-un loc propice investițiilor, a dezvoltării sustenabile, a unei mobilități urbane coerente și sănătoase. Consecinta fireasca a unui asemenea loc este creșterea nivelului de trai pentru cei aflați în acele locuri (și nu numai), atragerea de forță de muncă din zonele mai puțin favorizate și, evident, reluarea ciclului menționat anterior: dezvoltare, progres, transformare, cunoaștere…

Cealaltă latură a banilor mă duce cu gândul la situația în care autoritățile inundă piața cu bani acoperind diverse nevoi sociale, fără însă a realiza investiții producătoare de valoare adăugată nouă și, în consecință, determinând apariția inflației, cu consecințe asupra scăderii nivelului de trai.”