Aurelian Gogulescu (CCIR): Vrem să identificăm proiecte majore pentru investiţiile chineze în România

Identificarea unor proiecte cu impact major pentru investiţiile chineze în România, precum şi echilibrarea balanţei comerciale bilaterale sunt principalele obiective ale forumului organizat la Bucureşti, a declarat, luni, Aurelian Gogulescu, vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

"Nivelul schimburilor economice bilaterale a fost de circa 3,4 miliarde euro în 2015, însă deficitul României în comerţul bilateral este destul de mare şi practic forumul economic de astăzi este o primă intenţie de încercare pentru echilibrarea balanţei comerciale dintre România şi Republica Populară Chineză. Este o problemă mai veche pe care speram să o rezolvăm ţinând cont de interesul oamenilor de afaceri din China pentru piaţa românească", a spus Gogulescu. 

Conform Ministerul Economiei, în 2015 schimburile comerciale cu China continentală au fost de 3,8 miliarde dolari, adică cu 3,1% mai puţin decât în 2014. Exportul a fost de 581 de milioane de dolari, iar importul din China continentală s-a ridicat la 3,2 miliarde de dolari, în creştere cu 1,7%. La export predomină maşini şi echipamente – 28,3%, lemn şi produse din lemn – 23,8%. Importul este format din maşini şi echipamente – 53,7%, metale şi produse din metale – 9,5%, produse textile – 7,7%. 

"Întâlnirea de astăzi este extrem de importantă pentru dezvoltarea relaţiilor dintre România şi China deoarece este organizată în parteneriat cu Consiliul de Promovare al Cooperării Sud-Sud din China care se află în subordinea Ministerului Afacerilor Externe şi care are activităţi diverse în toată lumea. Ei doresc să ne cunoască realităţile la noi acasă, să caute noi posibilităţi de a investi. Cei 30 de oameni de afaceri prezenţi la această manifestare şi-au exprimat interesul pentru domenii precum agricultură, turism, IT, energie verde", a adăugat vicepreşedintele CCIR. 

R.P. Chineză se clasează pe locul 19 în topul ţărilor care au investiţii în România. 

Camera de Comerţ şi Industrie a României, în parteneriat cu Consiliul de Promovare al Cooperării Sud – Sud (CPSSC) din China, a organizat forumul de afaceri "International Production Capacity Cooperation Romania – China". 

Delegaţia oficială chineză, condusă de preşedintele CPSSC, Lyu Xinhua, a fost însoţită de o componentă economică formată din 15 companii reprezentative din domenii precum finanţe – bănci, industria textilă, echipamente şi produse ale industriei electrice, echipament medical, infrastructură, construcţii (autostrăzi, poduri, tuneluri), material rulant, managementul apelor. 

Forumul urmăreşte dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale şi facilitarea interacţiunii directe între firmele româneşti şi cele chineze, prin întâlniri B2B. 

AGERPRES