Ministrul de Externe român, Bigdan Aurescu, a anunțat că România este întru totul de acord și aplaudă modificarea denumirii limbii vorbite de cetățenii Republicii Moldova în limba română. Aurescu spune că decizia este conformă cu adevărul istoric și aprofundează comunitatea de limbă, istorie și cultură a românilor.
România salută promulgarea legii ce consacră faptul că româna este limba de stat a Republicii Moldova. Într-o postare pe Twitter, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a comentat momentul istoric prin care trec vecinii noștri de peste Prut, spunând că România salută promulgarea legii ce consacră faptul că limba de stat a Republicii Moldova este româna, anunțul fiind făcut de președinta Maia Sandu.
„România salută promulgarea astăzi, de către Președintele Maia Sandu, a legii ce consacră faptul că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. O evoluție foarte importantă, întemeiată pe adevărul istoric și care aprofundează comunitatea noastră de limbă, istorie și cultură”, a scris șeful diplomației române, miercuri, pe Twitter.
Maia Sandu: Vorbim limba română alături de 27 de milioane de oameni de pe glob
Maia Sandu a explicat că legea promulgată miercuri „confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română”.
„Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem – într-un glas – că «vorba dulce mult aduce»”, a scris președinta Republicii Moldova, pe Facebook.
„Au numit-o limbă moldovenească să ne dezbine”
„Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba «moldovenească» și nu româna – au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor.
Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională”, a explicat președinta Maia Sandu.
Reamintim că Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat, miercuri, legea care confirmă că limba de stat a vecinilor noștri este româna.