AURSF a transmis, în acest sens, o scrisoare deschisă prim-ministrului şi preşedinţilor celor două camere parlamentare. 'În contextul evoluţiilor extrem de nefavorabile înregistrate astăzi (joi – n.r.) pe piaţa valutară de francul elveţian (CHF), moneda în care sunt împrumutaţi la bănci sute de mii de români, AURSF vă solicită să acţionaţi cu maximă urgenţă, potrivit competenţelor de care dispuneţi, pentru identificarea unei soluţii care să vină în ajutorul celor afectaţi', se precizează în comunicat.
Astfel, Asociaţia propune 'obligarea instituţiilor de credit de a propune consumatorilor posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor în valută în moneda naţională, în cazul în care există o diferenţă de cel puţin 20% între cursul actual şi cel de la momentul acordării creditului. Cursul de conversie nu va putea depăşi cursul de la momentul acordării creditului cu mai mult de 20%'. În plus, Asociaţia cere interzicerea solicitării şi aplicării oricăror alte comisioane, costuri şi garanţii suplimentare în procesul de conversie a creditelor, dar şi interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în noua monedă de creditare.
'În Parlament se află în dezbatere de câteva luni două iniţiative legislative pe tema conversiei creditelor în franci elveţieni în lei, una dintre ele aparţinând unui grup numeros de parlamentari – 131 deputaţi şi senatori. Având în vedere vacanţa parlamentară, considerăm că se impune adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care să plece de la propunerile legislative aflate în Parlament, care să fie apoi adoptată de cele două Camere ale Parlamentului în cel mai scurt timp după reluarea activităţii parlamentare', se precizează în comunicat.
Potrivit sursei citate, propunerile AURSF se inspiră atât din Directiva UE 17/2014, cât şi dintr-o recentă decizie definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Galaţi în cazul unui credit acordat în CHF. În plus, reprezentanţii Asociaţiei amintesc faptul că înainte de izbucnirea crizei, inclusiv pe fondul unei lipse de reglementare la nivel naţional, consumatorii au fost victimele unor practici de creditare iresponsabile şi netransparente. 'Consumatorilor le-a fost impusă achiziţia de credite în valută în perioada 2006-2008, în condiţiile în care creditele în moneda naţională aveau costuri de până la 2,5- 3 ori mai mari. Până la OUG 174/decembrie 2008, consumatorii nu intrau în posesia contractului de credit decât în momentul semnării acestuia. Consumatorii au fost de multe ori atraşi de bănci prin oferte de credite cu o dobândă fixă relativ redusă pe perioadă limitată (3, 6 sau 12 luni), urmând ca după expirarea acestui termen costurile creditelor să se majoreze semnificativ', se mai arată în comunicatul citat.
În plus, în condiţiile crizei financiare, consumatorii au plătit rate mult mai mari la credite, cauzate de deprecierea accentuată a leului faţă de francul elveţian: iulie 2007 – curs mediu BNR CHF/leu – 1,8915, iulie 2014 – curs mediu BNR CHF/leu – 3,6294, 15 ianuarie 2015 – curs BNR CHF/leu – 4,3287.
SURSA: Agerpres