Preţul aurului a atins, marţi, un nou nivel record, de peste 1.250 dolari pe uncie, şi noi maxime în alte valute, din cauza perspectivelor economice incerte din Europa care i-au determinat pe investitori să evite plasamentele mai riscante, transmite Reuters. Temerile din piaţă s-au amplificat după ce agenţia de evaluare financiară Fitch a avertizat că Marea Britanie se confruntă cu dificultăţi "uriaşe" legate de reducerea gradului de îndatorare. Aurul spot a fost cotat la 1.251
Preţul aurului a atins, marţi, un nou nivel record, de peste 1.250 dolari pe uncie, şi noi maxime în alte valute, din cauza perspectivelor economice incerte din Europa care i-au determinat pe investitori să evite plasamentele mai riscante, transmite Reuters.
Temerile din piaţă s-au amplificat după ce agenţia de evaluare financiară Fitch a avertizat că Marea Britanie se confruntă cu dificultăţi „uriaşe” legate de reducerea gradului de îndatorare.
Aurul spot a fost cotat la 1.251,2 dolari pe uncie, iar la ora 11:37 GMT era tranzacţionat la 1.246,45 dolari pe uncie.
La închiderea de luni, aurul a atins 1.238,05 dolari pe uncie,
Contractele pentru aur destinate pieţei americane, cu livrare în august, au urcat la un maxim de 1.254,5 dolari pe uncie, ulterior fiind tranzacţionate în creştere cu 7,9 dolari, la 1.248,7 dolari pe uncie.
Preţul aurului s-a majorat cu circa 12% în ultimul trimestru, din cauza temerilor de extindere a crizei datoriilor în zona euro, cu impact asupra redresării economiei mondiale, consideră analiştii.
„Cotaţia aurului creşte atât în dolari, cât şi în euro. Încrederea este scăzută, având în vedere lipsa de coordonare a măsurilor de combatere a crizei datoriilor suverane”, a declarat Daniel Briesemann, analist la Commerzbank.
Cotaţia aurului în euro a atins un record de 1.050,86 euro pe uncie, iar în lire sterline şi franci elveţieni a atins maxime istorice de 869,87 lire pe uncie, respectiv 1.450,4 franci pe uncie.
SURSA: Mediafax