În perioada 2022-2024, băncile centrale au adăugat în mod colectiv peste 2.700 de tone de aur în cuferele lor, acesta fiind cel mai rapid ritm de acumulare din istoria modernă. Mai mult, specialiști internaționali spun că se pregătește ca aurul să devină digital.

Ceea ce sună a ”democratizarea” aurului, după cum spune Veronica Duțu, Expert Contabil si Consultant Fiscal.

”Lucru ce reprezintă o premieră absolută, cu atât mai mult cu cât în România, gramul de aur a ajuns la un record de 440 lei. Această creștere a fost influențată de o apreciere generală a aurului pe piețele internaționale, unde prețul a depășit 2.872 dolari pe uncie”, arată Veronica Duțu pentru Capital.

Factori care au contribuit la această creștere

  1. Influențele economice globale

Instabilitatea economică, fluctuațiile monedelor și incertitudinile geopolitice pot determina investitorii să se îndrepte spre aur ca refugiu sigur.

  1. Cererea crescută

„Interesul pentru aur ca vehicul de investiție a crescut semnificativ. Asta pentru că mulți investitori caută modalități de a-și proteja economiile în fața inflatiei și a volatilității piețelor financiare”, sunt lucruri oarecum  vizibile, spune Duțu.

Tokenizarea aurului

”Mai mult, discuțiile despre digitalizarea aurului și posibilitatea transformării acestuia în active digitale au creat un mare interes  în jurul metalului prețios. Ceea ce a atras atrăgând atenția și mai mult asupra lui.

Dublată cu scăderea încrederii în alte active, această tendință a sporit volatilitatea crescută. Și în piețele de acțiuni sau în criptomonede. Ceea ce  va determina investitorii să se reorienteze către aur. Ca și cum ar avea o percepție mai stabilă a valorii”, subliniază analistul.

Impactul asupra pieței

”Această evoluție a prețului aurului poate avea efecte semnificative asupra piețelor financiare globale. Ele influențând deciziile de investiții și provocând posibile ajustări în portofoliile de active ale investitorilor. De asemenea, o creștere a prețului aurului ar putea determina și bănci centrale să reevalueze rezervele lor de aur.

În concluzie, atingerea unor cote istorice de pentru aur reflectă nu doar o cerere crescută, ci și o schimbare a dinamicii economice globale. Una în care aurul își reafirmă rolul ca activ de refugiu în vremuri de incertitudine”, conchide Veronica Duțu.