Preţul aurului a înregistrat luni un nou maxim record, depăşind 1.100 de dolari pe uncie pe pieţele europene, după un avans de peste 5% înregistrat săptămâna trecută, pe fondul deprecierii dolarului în raport cu euro, transmite Reuters. Scăderea monedei americane creşte atractivitatea activelor denominate în dolar, precum aurul şi alte metale preţioase, minereurile, petrolul sau acţiunile şi alte active de pe piaţa SUA. Cotaţia unciei de aur (o uncie reprezită echivalentu
Preţul aurului a înregistrat luni un nou maxim record, depăşind 1.100 de dolari pe uncie pe pieţele europene, după un avans de peste 5% înregistrat săptămâna trecută, pe fondul deprecierii dolarului în raport cu euro, transmite Reuters.
Scăderea monedei americane creşte atractivitatea activelor denominate în dolar, precum aurul şi alte metale preţioase, minereurile, petrolul sau acţiunile şi alte active de pe piaţa SUA.
Cotaţia unciei de aur (o uncie reprezită echivalentul a circa 28,3 grame) urcase, până la ora 7:34 GMT, la 1.106,15 dolari, faţă de inchiderea de 1.096,3 dolari de la finele săptămânii trecute.
Dolarul a scăzut luni după ce miniştrii finanţelor şi şefii băncilor centrale din statele G20 nu au ajuns la măsuri concrete privind soluţionarea dezechilbirelor macroeconomie globale, iar datele nefavorabile privind şomajul din Statele Unite prezentate vineri nu au oferit perspective clare că Federal Reserve ar putea înăspri în viitorul apropiat politica monetară.
Piaţa aurului este stimulată şi de cererea masivă de pe piaţa indiană, generată de începutul „sezonului căsătoriilor”, notează Reuters.
Câştiguri şi pentru românii care au investit în aur
Pe piaţa românească, Banca Naţională a anunţat un preţ de 101,59 lei pe gramul de aur în ultima zi a săptămânii trecute. De la începutul anului, cotaţiile aurului în România au crescut cu 24,6%, de la 81,57 lei.
De la 1 ianuarie 2010, preţurile la aurului ar trebui să scadă cu circa 20%, odată cu eliminarea accizelor la metalele preţioase.