Banca centrală a Austriei ar urma să repatrieze 110 tone de aur, în principal de la Londra. Intenţia declarată ar fi „diversificarea riscului”.
Austria are o nouă „strategie de aur”. Deţinerile de metal preţios de peste graniţă ar urma să fie reduse semnificativ, iar banca centrală deja începe demersurile pentru repatrierea a 110 de tone de aur din rezerva sa totală de 280 de tone. Cotidianul vienez Kronen-Zeitung, preluat de Zero Hedge, a publicat ştirea potrivit căreia guvernatorul băncii centrale Ewald Nowotny ar urma să dea curs unei strategii pe care a enunţat-o ca posibilitate cu jumătate de an în urmă.
Noua distribuţie care ar avea în vedere „diversificarea riscului” presupune ca 30% din aur să fie ţinut la Londra (faţă de 80% în prezent), iar 20% în Elveţia. În Austria ar urma să fie jumătate din deţinerea de 280 de tone de aur, reprezentând 45,1% din rezerva valutară a ţării. În momentul de faţă abia 17% din metalul preţios al Austriei se află la Viena.
Pentru populaţie este o veste bună întrucât toate sondajele anterioare arătau că majoritatea cetăţenilor sunt în favoarea tezaurizării acasă a aurului ţării. Transferul ar urma să fie realizat în tranşe lunare ale căror cantităţi să fie secrete.
O lecţie despre neîncredere: Ia aurul şi fugi!
Mişcarea nu este singulară. Anul trecut Germania a repatriat 120 de tone de aur de la New York, iar Olanda o cantitate de 122 tone deţinută la Rezerva Federală Americană. Decizia lui Nowotny este interpretată de Zero Hedge ca „un cuţit în spate” pe care guvernatorul băncii centrale de la Viena i l-a înfipt preşedintelui Băncii Centrale Europene Mario Draghi.
De asemenea, fenomenul repatrierilor de aur poate fi interpretat ca un indicator al neîncrederii crescânde din pieţele financiare şi în plan geopolitic. La Fed-ul din New York, din 2006 şi până în prezent, cantitatea plasamentelor în aur ale băncilor centrale străine s-a diminuat sub 6.000 de tone de la 6.600 de tone. Ce înseamnă „diversificarea riscului” pentru Austria? Că aurul este cu atât mai sigur cu cât este mai departe de capitala Marii Britanii, continuă Zero Hedge care aminteşte că tezaurul Cehoslovaciei nu a fost protejat la Londra faţă de ocupantul german în anul 1939. Atunci Banca Internaţională a Reglementelor şi Banca Angliei au consimţit să trimită o parte din aurul ceh către Reichsbank, în conformitate cu solicitările făcute sub ameninţare de oficiali din Praga ocupată.
Decizia actuală a Austriei seamnănă foarte mult cu cea a Germaniei din anul 2013 când Bundesbank a afirmat că mizează pe ţinerea a 50% din aur în interiorul ţării.