Aurul câștigă teren în fața Bitcoin
Conform datelor oficiale publicate de BNR, între 9 februarie și 13 august 2024, prețul aurului a crescut de la 297,7197 lei (cea mai mică valoare înregistrată pe 15 februarie) la un maxim de 364,23 lei (pe 2 august).
Pe 14 august, prețul aurului era de 358,83 lei.
Impactul tensiunilor geopolitice și al inflației
Pe de altă parte, Iranul a stabilit condiții pentru a renunța la un atac împotriva Israelului, deschizând astfel un posibil culoar pentru de-escaladare, după declarații anterioare care păreau să sugereze un răspuns iminent.
Având în vedere amploarea posibilelor consecințe ale unui conflict de mare amploare și cu traderii deja tensionați de scăderile abrupte de la începutul săptămânii trecute, aceștia sunt pregătiți pentru acțiuni rapide, mai ales că și din planul macroeconomic sosesc vești importante.
Datele privind inflația la nivelul producătorilor au revigorat entuziasmul investitorilor, oferind totodată o „lumină verde” pentru ajustări ale politicii monetare. Ritmul anual al inflației a scăzut la 2,2% în iulie, de la 2,7% în iunie, cu o creștere de 0,6% pe partea de bunuri și o scădere de 0,2% pentru servicii.
Conform New York Fed, așteptările consumatorilor privind inflația pe termen de trei ani au scăzut la 2,3%, cel mai scăzut nivel înregistrat în cei 11 ani de istoric al datelor. Această temperare a apetitului consumatorilor, observabilă și în evaluările unor companii de bunuri de larg consum și în anumite sondaje, pare să sprijine această tendință, subliniază analistul XTB Claudiu Cazacu.
Dacă raportul din SUA de miercuri confirmă că datele de inflație pentru consumatori sunt sub pragul de 3% estimat anterior, așteptările pentru o scădere a dobânzii de către Fed cu 1 punct procentual în acest an se vor întări. În prezent (miercuri dimineața), piața estimează aproape 40% șanse pentru scăderi de peste 1,25 puncte procentuale, adică două runde de reducere de 0,5 puncte fiecare.
Creșterea prețului aurului indică o impulsivitate pe termen scurt
Aurul, care a crescut cu 19,8% în acest an și cu 29,6% în ultimele 12 luni, prezintă o impulsivitate pe termen scurt, dar o aparentă indecizie, având în vedere oscilațiile recente, lipsite de un trend clar, în ultima lună, în ciuda diverselor evenimente. Totuși, cu un raport al inflației sub așteptări, aurul ar putea beneficia de un suport pentru continuarea tendinței ascendente și atingerea unor noi maxime, chiar și pe termen scurt.
Cererea din partea investitorilor din piețele emergente, atât pentru aurul fizic (monede și lingouri), cât și pentru instrumentele financiare, a fost principalul motor al prețurilor în ultimii ani. Potrivit estimărilor Nomura, aproximativ trei sferturi din cererea din ultimele 10 ani a provenit din economii emergente, cu o contribuție semnificativă din partea băncilor centrale. Economia dificilă și inflația scăzută din China contribuie la menținerea interesului pentru metalul prețios.
Chiar dacă aurul doar își menține aprecierea actuală, ar putea înregistra cea mai bună performanță anuală din 2019. Mixul de riscuri economice și geopolitice pare să favorizeze aurul pe termen lung, subliniază consultantul de strategie din cadrul XTB România.
Bitcoin pierde teren
În timp ce aurul se menține la maxime istorice, Bitcoin a rămas relativ în urmă. Scăderea din primele zile ale lunii a demonstrat că activul virtual nu se desprinde de mișcările burselor, iar nevoia de lichiditate prevalează asupra rolului său de „adăpost” în perioade de incertitudine.
Miercuri dimineața (ultima zi pentru care avem date disponibile), Bitcoin era cu 17,4% sub vârful record, chiar și după o revenire de peste 10.000 de dolari de la minimul din 5 august, când prețul scăzuse sub pragul de 50.000 de dolari.
Eliberarea unor cantități de Bitcoin recuperate după 10 ani de foști deținători de la Mt. Gox nu a avut un impact dramatic, dar a contribuit la presiunea de vânzare. Alături de scăderile generale de pe piețele de capital, lipsa de suport a permis o corecție de peste 20.000 de dolari pentru un Bitcoin între 29 iulie și 5 august.
În ciuda faptului că Bitcoin a înregistrat un avans de 37,7% în acest an și de 106,9% în ultimele 12 luni, oferind randamente mai mari decât aurul, riscurile asociate sunt mai ridicate, potrivit analistului Claudiu Cazacu.
Chiar dacă piețele de capital, inclusiv cele din Japonia, care au surprins prin variații procentuale semnificative, s-au redresat într-o bună măsură, persistă o anumită neliniște. Sentimentul investitorilor, măsurat prin indicele de volatilitate, a revenit la niveluri echilibrate similare celor de dinainte de 5 august, în așteptarea unui raport care să faciliteze ajustări rapide și substanțiale ale dobânzilor în SUA.
Pentru Bitcoin, care este mai volatil, și aur, care poate fi considerat mai stabil, aceste reduceri ar putea stimula optimismul investitorilor până la sfârșitul anului, subliniază Claudiu Cazacu.