Aurul a ajuns la cotații record

Aurul a înregistrat miercuri o creștere de 2,4%, ajungând la 3.308,04 dolari uncia. Cotația a atins anterior un vârf de 3.317,75 dolari uncia. Este pentru prima dată când aurul depășește pragul de 3.300 de dolari uncia. Precedentul record fusese stabilit luni.

Creșterea vine pe fondul scăderii dolarului american. Moneda americană a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni. Scăderea este pusă pe seama anunțului privind o nouă anchetă comercială demarată de președintele Donald Trump, transmite Bloomberg.

Tensiuni comerciale și incertitudine globală

Donald Trump a cerut o anchetă cu privire la importurile de minerale rare. Această măsură ar putea deschide un nou front în războiul comercial global. În plus, au fost lansate investigații și asupra importurilor de semiconductori și produse farmaceutice.

Anterior, administrația SUA introdusese tarife pentru oțel, aluminiu și automobile. Totodată, Washingtonul poartă negocieri cu mai multe țări pentru reducerea barierelor comerciale. În schimb, se oferă scutiri de la noile tarife vamale.

sua, china, aur, tarife
SURSA FOTO: Dreamstime

Reacțiile pieței și estimările analiștilor

Aurul s-a apreciat cu 26% de la începutul anului. Investitorii caută active de refugiu, pe fondul riscurilor de recesiune globală și al lipsei de predictibilitate în politicile comerciale americane. Fondurile de tip ETF și achizițiile băncilor centrale susțin această tendință.

Evy Hambro, analist la Blackrock Inc, a declarat că „mi-ar plăcea să am o liră pentru fiecare dată când cineva a spus că aurul a atins un nivel record în ultimele săptămâni. Piaţa aurului cunoaşte un boom în această perioadă de incertitudine.”

Analiștii de la Goldman Sachs Group Inc estimează că prețul aurului ar putea ajunge la 4.000 de dolari uncia până la mijlocul anului 2026. Luchen Wang, analist la Galaxy Futures Co, susține că atractivitatea aurului ca activ de refugiu va continua să crească.

„Lupta pentru putere între marile state va continua. Atractivitatea aurului ca activ de refugiu face mai probabilă o apreciere decât o depreciere pe termen scurt şi mediu”, susţine Luchen Wang.

Politica monetară și impactul asupra aurului

Traderii anticipează cel puțin trei reduceri ale dobânzilor de către Rezerva Federală americană în acest an. Reducerea dobânzilor stimulează de obicei cererea pentru aur. Relaxarea politicii monetare este considerată un factor favorabil pentru evoluția pozitivă a metalului prețios.