Interesant este că această cădere a cotaţiei aurului vine într-un moment în care acţiunile de pe Wall Street au înregistrat cea mai neagră săptămână din 2008 încoace (Dow Jones a pierdut 7,2%), iar bursele din Europa s-au mişcat în aceeaşi direcţie, cu amploare chiar mai mare.
În general, aceste lichidări de poziţii de pe acţiuni, cum au fost în această săptămână, erau însoţite de migrări către plasamente considerate de refugiu (safe-haven), cum ar fi bondurile americane, metalele preţioase şi anumite valute.
Dintre toate aceste instrumente de refugiu, în această săptămână s-a văzut o presiune la cumpărare doar pe bondurile americane şi dolarul american. La un moment dat, randamentul bondurilor americane pe 10 ani, care variază invers cu preţul acestora, coborâse până la incredibilul nivel de 1,71%, cea mai mică valoare din ultima jumătate de secol de când se ţine această statistică. Vineri însă, randamentul a revenit undeva spre 1,81%.
De asemenea, de teama întoarcerii economiei globale în recesiune, trasă în special de Europa, dolarul american a fost valuta preferată de refugiu în ultima săptămână. Astfel, dolarul s-a apreciat în faţa euro până la 1,34 USD/EUR, ceea ce reprezintă maximul ultimelor opt luni, dar ieri a revenit spre 1,35.
Uncia de aur a suferit însă una din cele mai ample deprecieri din acest an, pierzând vineri 5,6% (aproape 100 dolari/uncie), până la 1.642 dolari/uncie. Per ansamblu acestei săptămâni, cotaţia aurul s-a prăbuşit cu aproape 10% (circa 180 dolari/uncie), de la circa 1.820 dolari/uncie.
Care ar fi explicaţia? Să nu mai fie aurul considerat un plasament sigur, după creşterile fulminante pe care le-a înregistrat tocmai pe fondul refugierii pe metalul galben? Sau în ultimele zile anumiţi jucători de calibru au ales să-şi marcheze profitul? Sau poate un mare investitor în aur, posibil o bancă centrală, a avut brusc nevoie de lichidităţi? Ori speculatorii au reuşit să coboare cotaţiile pentru a cumpăra în continuare mai jos? E drept, o parte din corecţie se datorează aprecierii dolarului, dar asta nu explică amploarea scăderii.
Şi alte metale au suferit corecţii de amploare. Dintre metalele preţioase, argintul a fost cel mai afectat, pierzând în ultima săptămână peste 30% din cotaţie.  Platina a urmat o tendinţă apropiată de a aurului, depreciindu-se cu 12,4%.
Rămâne de văzut dacă asistăm la spargerea unei bule speculative, deşi mulţi analişti văd aurul mergând dincolo de 2.300 dolari/uncie pe termen mediu, ori asistăm la o corecţie de moment. Până acum nimeni nu a venit cu vreo explicaţie pentru scăderea impresionantă a cotaţiei aurului.