Piperul negru este considerat un condiment vindecător în Ayurveda, având proprietăți de curățare și antioxidante. Iată toate beneficiile minunatului condiment, supranumit și ”regele condimentelor”.
Piperul negru are o istorie bogată, care datează din cele mai vechi timpuri. A fost extrem de apreciat în Imperiul Roman și a fost denumit „aurul negru” datorită beneficiilor sale semnificative, potrivit Hindustan Times.
În medicina tradițională chineză, piperul negru a fost folosit pentru a trata epilepsia
Folosit în întreaga lume în diferite preparate culinare, piperul negru nu aduce doar gust și aromă, ci și sănătate organismului. În plus, specialiștii îl recomandă alături de turmeric pentru anumite proprietăți benefice.
Piper nigrum a făcut parte din medicina tradițională indiană (ayurvedică) de mii de ani. Practicienii ayurvedici cred că are proprietăți „carminative”, adică ameliorează flatulența. În medicina tradițională chineză, piperul negru este folosit pentru a trata epilepsia.
Remediu eficient pentru simptomele asociate cu răceala și tusea
În timpul iernii, consumul piperului negru crește, fiind considerat un remediu eficient pentru simptomele asociate cu răceala și tusea. Cu toate acestea, utilitatea minunatului condiment nu se oprește aici; piperul negru ajută și în lupta cu kilogramele în plus, prin controlarea poftei de mâncare.
Toate beneficiile piperului negru provin dintr-un compus numit piperina, despre care se știe că îmbunătățește absorbția nutrienților, scade inflamația din organism, stimulează funcția creierului, controlează nivelul zahărului din sânge, nivelul colesterolului și chiar oferă protecție împotriva cancerului.
Piperina aduce o serie de beneficii sănătății
„Piperul negru conține un compus numit piperina, care îi conferă acel gust picant caracteristic. Acest compus nu este doar responsabil pentru aroma sa îndrăzneață, ci aduce și o serie de beneficii sănătății. ”Piperina a fost legată de digestie îmbunătățită, absorbție îmbunătățită a nutrienților. În plus, piperul negru are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ceea ce îl face un plus valoros în orice diertă”, spune dieteticianul Rashi Tantia.
Ajută organismul să absoarbă mai bine anumiți compuși benefici
De asemenea, piperul negru poate ajuta organismul să absoarbă mai bine anumiți compuși benefici, cum ar fi resveratrolul, un antioxidant care se găsește și în vinul roșu, fructele de pădure și în alune. Studiile sugerează că resveratrolul poate proteja împotriva bolilor de inimă, cancerului, Alzheimer și diabet.
Anumite studii au descoperit că piperul negru crește „biodisponibilitatea” resveratrolului. Piperul negru poate îmbunătăți și absorbția curcuminei, ingredientul activ al popularului turmeric, considerat un eficient antiinflamator.
Iată și alte beneficii ale consumului de piper negru
Detoxifiere
Piperul negru poate ajuta la detoxifierea organismului. Potrivit studiilor, ajută la creșterea enzimelor de detoxifiere și la reducerea daunelor ADN-ului.
Previne cancerul
Piperul negru poate ajuta la prevenirea cancerului. Piperina, acest alcaloid major al piperului negru, are activități antitumorale într-o varietate de tipuri de cancer.
Curăță intestinele și stomacul
Piperina este cunoscută drept un excelent ”demachiant” intern.
Sănătatea inimii
Piperul negru este format din potasiu, care ajută la reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale crescute. În plus, ajută la producerea globulelor roșii.
Piperul negru este excelent pentru sănătatea digestivă și este cunoscut că previne constipația.
Modalități de a adăuga piper negru în dietă
„Ceaiul, cafeaua și alte băuturi calde pot fi condimentate cu piper negru, praf sau boabe, pentru a îmbunătăți aroma și gustul. Preparatele din legume și curry din gospodăriile indiene sunt rareori preparate fără a adăuga piper negru. Puteți adăuga piper negru în salate, sosuri și supe”, spune Dr Tantya.
Cum se folosea piperul negru în antichitate
Piperul negru a fost folosit ca formă de monedă și ca zestre în Egiptul antic. Grecii și romanii obișnuiau să-și etaleze stocurile de piper negru, deoarece erau considerate un simbol al bogăției acelor vremuri.
În Evul Mediu, piperul negru era considerat un articol de lux, permis doar celor bogați și puternici și, datorită prețului mare, era acceptat sub formă de plată a chiriei, taxelor și a zestrei.
Costul ridicat al piperului negru a fost motivul pentru care exploratorii europeni au început să caute noi rute comerciale către India și Orientul Îndepărtat.