Aurul nu mai este rege! Acest metal preţios l-a detronat! Industria auto îl consumă pe bandă rulantă

Aurul nu mai este “regele” atât de râvnit al metalelor. În ultimul an, o altă cotaţie a crescut extrem de rapid, în comparaţie cu a altor metale preţioase, ajungând să valoreze circa 2.500 de dolari/uncie. Specialiştii estimează că preţul nu va scădea prea curând.

Metalul despre care vorbim este paladiul. La o cotaţie de aproximativ 2.500 de dolari (1.922 de lire sterline), o uncie de paladiu valorează mai mult decât aurul în acest moment.

În ce industrii este folosit acest metal preţios

Paladiul este un metal alb strălucitor, care face parte din același grup ca platina, alături de ruteniu, rodiu, osmiu și iridiu. Majoritatea paladiului din lume se extrage din Rusia și Africa de Sud. Cea mai mare parte este extrasă ca produs secundar în mineritul altor metale, în general platină și nichel.

Paladiul este foarte căutat în industria auto. Mai precis, metalul preţios este folosit la convertoarele catalitice, o parte a sistemului de evacuare al automobilului care controlează emisiile. Convertoarele catalitice transformă gazele toxice, precum monoxidul de carbon și dioxidul de azot, în azot mai puțin dăunător, dioxid de carbon și vapori de apă. Alte domenii în care se mai foloseşte paladiul sunt electronica, stomatologia sau confecţionarea de bijuterii.

De ce a explodat preţul paladiului

Motivul pentru care preţul paladiului a crescut atât de mult este faptul că cererea depăşeşte oferta. Se estimează că, şi în 2019, cantitatea de paladiu produsă va fi sub cererea globală pentru al optulea an consecutiv. Ca un produs secundar de extracție a platinei și a nichelului, minerii au mai puțină flexibilitate pentru a crește producția de paladiu, ca răspuns la creșterea prețurilor.

Cererea pentru paladiu în industria auto a crescut brusc din mai multe motive. La nivel mondial, foarte multe ţări, dar în special China, au înăsprit reglementările pentru a combate poluarea aerului produsă de vehiculele pe benzină. În plus, în urma scandalului Dieselgate, multe persoane au început să renunţe la maşinile diesel, care folosesc mai ales platina în convertoarele lor catalitice, și cumpără vehicule pe benzină, care folosesc paladiu, scrie digi24.ro.