Aurul României, protejat în peștera Tismana în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Aurul României şi Operaţiunea Neptun. Timp de trei ani, 193 de tone de aur au fost protejate de soldați cu armament într-o peșteră lângă mănăstirea Tismana din Gorj. În total, în peștera de la Tismana au fost ascunse 4.086 de casete de aur, similare cu munițiile.
Alexandru Roibu, referent la BNR, a explicat că, având experiența nefericită din Primul Război Mondial și reconstituirea tezaurului de aur între cele două războaie mondiale, la începutul anului 1944 România avea 192 de tone de aur în țară și 40 de tone în străinătate.
Conducerea BNR și Guvernul României au considerat trimiterea acestui tezaur în străinătate. Cu toate acestea, în urma negocierilor cu Elveția și Turcia, ambele țări au refuzat.
Elveția nu a dorit să riște transportul și depozitarea pe teritoriul său din cauza conflictului din Europa, iar Turcia, fiind neutră la acea vreme, a invocat legea organică a Băncii Turciei, care nu permitea această operațiune.
„Având acea experiență nefericită din Primul Război Mondial și deoarece Banca Națională a României își refăcuse tezaurul de aur între cele două Războaie Mondiale, la începutul lui 1944 se găseau în țară 192 de tone, de data aceasta și 40 în străinătate.
Cumva, conducătorii noștri, conducerea BNR, Guvernul României au gândit trimiterea acestui tezaur tot în străinătate. Numai că în urma negocierilor purtate cu Elveția în primul rând, apoi cu Turcia, acestea au refuzat.
Elveția nu a riscat nici transportul și nici depozitarea pe teritoriul elvețian din cauza conflictului de pe continent. Turcia, pe de altă parte, fiind neutră la acea dată, a invocat legea organică a Băncii Turciei, care chipurile nu permitea această operațiune”, a declarat Alexandru Roibu, pentru Antena 3.
Din aceste motive, atenția conducerii noastre s-a îndreptat către teritoriul românesc, în special către Uzina de la Gura Barza, Mina de la Musaiu în apropierea localității Brad și mina de la Vulcan lângă Petroșani.
Aceste locuri aveau atât avantaje cât și dezavantaje. În paralel, s-a luat în considerare trimiterea tezaurului la Sibiu. Totuși, într-o ședință de consiliu, această opțiune a căzut din cauza ocupării Ungariei de către Germania, punând astfel întreaga operațiune în pericol.