Aurul sare iar de 1.700 dolari/uncie. Semnal pentru agravarea crizei din Europa?

Cotaţia aurul pe pieţele internaţionale a sărit azi de 1.700 dolari/uncie, ceea ce reprezintă maximul ultimei luni, interesul pentru metalul galben ca un plasament de refugiu crescând pe fondul îngrijorărilor cu privire la criza din Europa.

Liderii europeni se întâlnesc astăzi în cadrul unui summit de urgenţă pentru a ajunge la un acord privind măsurile de a rezolva ceea ce secretarul Trezoreriei SUA Timothy Geithner a numit “risc catastrofic” generat de criză.
“Dimensiunea problemelor datoriilor este puţin probabil să dispară indiferent ce vor decide factorii politici. Dată fiind această incertitudine, nu suntem surprinşi deloc că aurul atrage interesul noilor cumpărători aflaţi în căutarea unui refugiu de siguranţă.”, a declarat pentru Bloomberg un analist al TheBullionDesk.com.
Aurul cu livrare imediată s-a scumpit cu 14,53 dolari sau 0,9%, până la 1.720 dolari/uncie, cea mai mare cotaţie din 23 septembrie, când a fost de 1.715 dolari/uncie la Londra. Aurul cu livrare în decembrie a ajuns să fie cotat la 1.716,4 dolari/uncie pe bursa Comex din New York.
Creştere de la an la an
Metalul galben înregistrează al 11-lea an de creştere pe piaţă, ceea ce reprezintă cea mai mare rundă anuală de aprecieri din 1920 încoace pe bursa din Londra. Aurul a atins maximul istoric pe 6 septembrie, de 1.921,15 dolari/uncie, investitorii căutând să-şi diversifice ieşirea de pe piaţa de acţiuni şi anumite valute. Pentru acest an, aurul consemnează un avans de 21%, în condiţiile în care multe burse sunt pe minus.
Vor garanta marile bănci centrale cu aurul din rezerve?
Rezervele de aur ale Băncii Federale a Germaniei – Bundesbank – ar putea fi folosite drept collateral în cazul în care Fondul European de Stabilitate Financiară – EFSF – nu îşi va putea respecta obligaţiile de plată, potrivit ziarului german Bild, fără să spună de unde a obţinut informaţia.
Germania este al doilea mare deţinător de aur, după SUA, cu rezerve de 3.400 tone, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului.
Spre comparaţie, rezervele de aur ale BNR sunt de aproape 104 tone.