Aurul se vinde cel mai bine la casele de amanet

Dintr-un reper sigur al valorii, aurul tinde a deveni la fel ca un "bun de consum". Cifrele nu indica o productie sensibil mai mare, totusi, pe piata internationala, de vreo cinci ani, pretul lui este intr-o scadere accentuata. Cea mai dramatica ajustare a pretului s-a petrecut in 1999, cand Banca Angliei a anuntat ca isi reduce drastic rezervele de aur. Nici anul acesta lucrurile nu stau prea bine pentru comerciantii de aur. Conform previziunilor facute de Bursa Romana de Marfuri, pe pietele in

Dintr-un reper sigur al valorii, aurul tinde a deveni la fel ca un „bun de consum”. Cifrele nu indica o productie sensibil mai mare, totusi, pe piata internationala, de vreo cinci ani, pretul lui este intr-o scadere accentuata. Cea mai dramatica ajustare a pretului s-a petrecut in 1999, cand Banca Angliei a anuntat ca isi reduce drastic rezervele de aur.
Nici anul acesta lucrurile nu stau prea bine pentru comerciantii de aur. Conform previziunilor facute de Bursa Romana de Marfuri, pe pietele internationale uncia de aur nu va valora mai mult de 300 de dolari, fapt care se repercuteaza si asupra pietei romanesti. La ora actuala, pretul unui gram de aur, stabilit de Banca Nationala, este de 196.000 de lei (aproximativ 9,1 dolari), cu un dolar mai mult decat anul trecut si aproape la fel fata de anul 1998. Rezerva Bancii a ajuns la peste 105 tone, valorand 923 de milioane de dolari.
Comparativ cu dobanzile bancare sau cu titlurile de stat, investitiile in aur nu par prea profitabile. De un an, Consiliul de Administratie al Bancii a decis sa se intrerupa achizitionarea de aur de la populatie, cu exceptia monedelor. Motivul a fost „traficul dificil”, tot efortul de la cantarire pana la stabilirea valorii bijuteriilor depuse nefiind considerat profitabil, in conditiile cotatiei slabe a aurului.
Totusi, mentinerea la o valoare scazuta poate avea un impact pozitiv asupra bijutierilor care pot sa-si sporeasca vanzarile. Exista specialisti care sustin ca pretul redus al aurului ar putea face atractive investitiile in obiecte de aur cu grad inalt de prelucrare. Acest lucru nu este contrazis de magazinele sau casele de amanet care ofera aur prelucrat la un pret destul de mic, intre 230.000 si 150.000 de lei/gram. Patronul unui atelier de bijuterii din zona Lipscanilor spune ca valoarea manoperei intr-o bijuterie a crescut destul de mult in ultima vreme, concomitent cu cresterea cererii pentru bijuterii sofisticate. „Singurul avantaj pe care il are cel ce detine aur, in afara de propria-i placere, este faptul ca valoarea lui este relativ constanta, desi este aproape imposibil sa mai vinzi o bijuterie la pretul la care ai cumparat-o. Totusi poti sa stii ca o vei vinde la aceeasi suma si astazi, si maine, si la anul.”, ne spune bijutierul de pe Lipscani.
Comisioanele sunt intre 1-3% pe zi
Cei ce vor sa vanda bijuterii sau obiecte de aur vor intampina greutati destul de mari, piata absorbindu-le din ce in ce mai greu. Foarte putini sunt cei ce mai achizitioneaza aur. Un magazin de bijuterii din Piata Amzei cumpara aur de 14 sau 18 carate cu 130.000 de lei gramul si-l comercializeaza cu 225.000, dupa ce il reprelucreaza. Pentru cei ce vor sa isi faca un lantisor din aurul propriu manopera variaza intre 55.000 si 85.000 de lei pe gram.
Ramane doar sansa consignatiilor, unde se pot vinde mai ales bijuterii vechi, dar pana sa se gaseasca un cumparator cu destui bani poate trece destul de mult timp, asa incat cei mai multi oameni apeleaza tot la casele de amanet. Proliferarea acestora poate fi pusa pe seama saraciei, dar unii specialisti bancari cred ca ele contribuie in buna masura la o stabilizare a pietei aurului si ca sunt un factor pozitiv. Aici sumele de bani obtinuti prin amanetare variaza destul de mult de la o casa la alta, in functie de zona, de calitatea lucraturii si de conditiile de amanetare. In zona Piata Iancului – Obor din Bucuresti, gramul de aur de 14 carate se amaneteaza cu sume cuprinse intre 80.000 si 105.000 de lei. In zona Lipscanilor se pot obtine chiar si 110.000 de lei pe gram. Pentru „rupturi”, bijuterii deformate, descompletate, nu se pot obtine mai mult de 70.000 de lei pe gram.
Intre aurul de 14 carate si cel de 18 nu exista diferente prea mari. Aurul „rosu” de 14 carate este cel mai ieftin.
Comisionul casei de amanet este intre 1 si 3 procente pe zi, la care se adauga taxa pe valoarea adaugata de 19% si alte cheltuieli. Dupa expirarea termenului, bunurile pot fi ridicate inca cinci zile, insa cu un comision marit. In general, casele de amanet prefera ca obiectele sa fie ridicate la timp pentru ca intampina greutati destul de mari in valorificarea lor conform legii. Totusi, cele mai ieftine bijuterii de aur pot fi cumparate de la aceste case.
Marea majoritate a bijuteriilor de aur din magazine provine fie din import, fie din obiectele neridicate de la casele de amanet.    

Marile banci vand aur
De douazeci de ani, piata internationala a aurului se confrunta cu o scadere relativ continua a cotatiilor. Printre cauzele enumerate sunt inflatia, faptul ca aurul, spre deosebire de alte bunuri, nu se consuma, ci se acumuleaza (cantitatea de aur la nivel mondial creste cu 1,7% in fiecare an), anunturile facute de multe banci centrale de a vinde o mare parte din rezerva de aur, imposibilitatea de a mai exista un raport privilegiat intre moneda si aur etc. Aproape nimeni nu mai crede acum intr-o revenire la cotatiile anterioare anului 1995.
In prezent, exista acorduri si intelegeri intre diferitele banci centrale din toata lumea pentru a opri vanzarea din rezervele de aur; practic mai mult de 90% din stocuri sunt scoase din circuit, masura fiind menita sa stabilizeze cotatiile care anul trecut devenisera foarte fluctuante.
Detinerea de aur de catre bancile centrale are totusi avantajul ca valoarea lui este foarte putin influentata de evolutia economica. In plus, el poate constitui garantia unor imprumuturi externe. Romania este una dintre tarile cu o rezerva masiva de aur, ocupand locul 29 in lume la acest capitol, potrivit unui clasament alcatuit de Consiliul Mondial al Aurului. Pe primele locuri se situeaza, in ordine, SUA, Germania, Fondul Monetar International, Franta si Elvetia.