Metalele industriale, cu excepția cuprului, s-au tranzacționat toate în scădere ca reacție la rezerva amplă și – în unele cazuri – în creștere, arată un studiu publicat de Saxo Bank.
O redresare a importurilor de cupru în China în luna mai, inventarele LME în scădere și probleme cu rezervele în Chile (condițiile meteo) au dus toate la plasarea metalului înapoi în vârful intervalului său de tranzacționare actual.
Fermierii americani au avut un început problematic al acestui sezon agricol. Vremea a trecut de la prea multă ploaie în perioada de însămânțări la ariditate și căldură extremă, deranjând recolta pe măsură ce procesul de creștere este în curs. Unele dintre acțiunile de cumpărare recente au fost puse pe seama acoperirii short din partea fondurilor ce dețineau o poziție record net short înaintea celor mai recente evenimente meteo. O prognoză meteo îmbunătățită pentru săptămâna viitoare ar putea opri redresarea, dar evidențiază riscul de volatilitate a prețului în timpul fazei importante de creștere.
În urma unei reveniri de o lună de aproape 7%, aurul a depășit tendința descendentă din 2011 doar pentru a se confrunta cu o rezistență la maximul lunii aprilie de 1,296$/uncie. Înaintea dozei triple de posibile riscuri de joi, aurul și argintul au primit amândouă un impuls. Însă, deoarece ședința BCE, audierea fostului director FBI Comey și alegerile din Marea Britanie n-au făcut prea multe valuri, atenția s-a îndreptat către urmărirea profitului – nu în ultimul rând luând în considerare creșterea aproape sigure a dobânzii în SUA pe 14 iunie, afirmă reprezentanții Saxo Bank.
Cererea pentru aur ca instrument de diversificare și acoperire împotriva riscurilor de evenimente politice sau economice rămâne. Miercuri, deținerile totale de aur ale fondurilor tranzacționate la bursă au sărit la 14,5 tone, cea mai mare creștere de o zi din iulie anul trecut. Deținerile totale au recuperat acum jumătate din ceea ce se pierduse în urma alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie trecut.
Menținem o perspectivă pozitivă pentru aur, dar riscul pe termen scurt se înclină către o corecție, inițial către 1,265$/uncie, retragerea de 38,2% a redresării mai-iunie. Doar o scădere sub 1,245$/uncie (61.8%) este posibilă pentru a atrage o vânzare accelerată așa cum a fost cea după încercarea eșuată din aprilie de a depăși pragul de 1,300$/uncie.
Peste 1,300$/uncie, aurul va ținti, probabil, 1,315$/uncie înainte de maximum din 9 noiembrie de 1,337$/uncie.