Temerile geo-politice și politicile monetare neconvenționale adoptate de marile bănci centrale au condus la un reviriment al prețului metalelor prețioase. Atât aurul, cât și argintul au performat în octombrie pe bursele internaționale.
Metalele prețioase s-au tranzacționat în creștere, reluându-și ascensiunea înaintea reducerii ratei de către Rezerva Federală Americană, conform indicelui Bloomberg Commodity Index, care urmărește performanța a 22 de piețe de contracte futures în sectoarele energiei, metalelor și agriculturii.
Astfel, indicele a crescut la un maxim pe ultima lună săptămâna trecută, în topul câștigurilor aflându-se țițeiul și metalele, atât industriale, cât și prețioase.
”Metalele prețioase s-au tranzacționat în creștere, accentul fiind pe trecerea de la obligațiunile ezitante la creștere și temeri geo-politice. Redresarea de pe piața obligațiunilor ce a determinat creșterea din perioada iunie-august s-a oprit.
Acest lucru este foarte evident în cazul obligațiunilor guvernamentale europene unde revolta publică împotriva randamentelor negative continuă să crească. Aurul s-a tranzacționat din nou la peste 1500$/uncie, iar argintul la peste 18$/uncie, piața concentrându-se pe scăderea datelor economice și pe perspectiva unei noi reduceri a dobânzii pe 30 octombrie”, se arată într-o analiză realizată de Ole Hansen, director strategie marfuri al Saxo Bank.
”Comportamentul de tranzacționare limitată la un interval al aurului în jurul valorii 1500$/uncie s-a prelungit în a 11-a săptămână, piața având nevoie de o scânteie pentru a-l readuce la viață. Tranzacționându-se în creștere cu 17% de la începutul anului până acum și dată fiind creșterea de 30% a ETF-ului GDX care urmărește cele mai importante exploatări miniere, este normal să apară o oarecare prudență înainte de final de an. Motorul duduind al obligațiunilor s-a oprit deocamdată, dar acesta a ajutat metalul galben, în iunie și august, să depășească pragul de 1380$/uncie și să iasă din intervalul în care se afla de mai mulți ani. Dar, în ciuda faptului că randamentele obligațiunilor s-au stabilizat în urma scăderii lor rapide, a faptului că stocurile SUA se află aproape de un maxim record și că se conturează apariția unui acord comercial, aurul a reușit să evite o corecție majoră pe măsură ce cererea de bază persistă.
În timpul unei perioade de patru săptămâni, până pe 15 octombrie, fondurile care utilizează efectul de levier au redus pariurile de creștere pentru aur cu un sfert sau 72 de milioane de uncii la 220 de milioane. Cu toate acestea, datorită faptului că au făcut acest lucru și dat fiind impactul limitat de preț al acestor reduceri, piața a devenit mai optimistă cu privire la un nou imbold către o evoluție pozitivă. Ne menținem estimarea de 1550$/uncie până la final de an cu posibilitatea unui dolar mai scăzut, a creșterii și a temerilor politice care să furnizeze susținerea necesară.
Din perspectiva graficelor, aurul rămâne în stare bună, evitând până acum chiar și o corecție minoră. În loc să provoace susținerea la nivelul 1450$/uncie, retrasarea de 38,2% a redresării din perioada iunie-septembrie, acesta încearcă acum să depășească o tendință de scădere de la maximul din septembrie”, se mai arată în analiza citată.