Klaus Iohannis spune că Guvernul va face „reglaje” pentru mediul de afaceri
Klaus Iohannis a vorbit în discursul său despre măsurile fiscale recent adoptate de către Guvern. El susține că este conștient că unele dintre acestea nu au fost pe placul mediului de afaceri, cu toate astea, și-a exprimat încrederea că Guvernul va face „reglaje”, acolo unde ele vor fi necesare. În plus, el a vorbit și despre competitivitatea României pe plan fiscal.
„Ştiu, de asemenea, că măsurile fiscale recent adoptate nu au fost tocmai bine primite de către mediul de afaceri. Am însă încredere că Guvernul va lua în considerare reglajele necesare, acolo unde acestea se impun, şi va adopta măsuri care să menţină România competitivă în plan fiscal, pentru a atrage în continuare investiţii productive, în beneficiul economiei noastre”, a adăugat preşedintele Iohannis.
Potrivit președintelui, România va avea parte de o importantă creștere economică. Aceasta ar putea depăși media europeană. El a precizat că „România va continua să înregistreze o creştere economică susţinută, mult peste media Uniunii Europene în acest an”.
Iohannis a transmis un mesaj de felicitare către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii și către mediul de afaceri român.
„Felicit Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii şi pe toţi întreprinzătorii din România, ale căror rezultate ne bucură anual cu ocazia acestui eveniment. (…) Pe fondul incertitudinilor din ultimii ani, eforturile dumneavoastră sunt cu atât mai relevante şi merită apreciate şi sprijinite. Aţi contribuit semnificativ la redresarea post-pandemie, prin implicarea dumneavoastră susţinută.
În prezent, actualitatea geopolitică este marcată de un nou conflict armat în Orientul Mijlociu, suprapus peste cel în derulare din vecinătatea noastră. Se intensifică astfel riscurile şi la adresa economiei, deja fragilizată de crize multiple. Acest context induce probabilităţi sporite ca dinamica economică globală să încetinească şi mai mult, iar simptomele recesioniste să accentueze problemele bugetare şi sociale, cu riscuri sporite în planul sustenabilităţii”, a afirmat şeful statului.
Guvernul va lua în considerare reglajele necesare mediului de afaceri
Șeful statului a făcut o analiză pe scurt a situației economiei românești. El a vorbit și despre nemulțumirile antreprenorilor cu privire la măsurile fiscale recent adoptate. El spune că este conștient că ele „nu au fost tocmai bine primite de către mediul de afaceri”.
„În plan financiar, după stagnarea inflaţiei din luna august, trendul dezinflaţionist continuă prin coborârea inflaţiei sub 9% începând din luna septembrie. În această privinţă, sunt conştient de preocupările mediului antreprenorial, mai ales că numeroşi întreprinzători mici şi mijlocii sunt îngrijoraţi de povara inflaţiei.
Ştiu, de asemenea, că măsurile fiscale recent adoptate nu au fost tocmai bine primite de către mediul de afaceri. Am însă încredere că Guvernul va lua în considerare reglajele necesare, acolo unde acestea se impun, şi va adopta măsuri care să menţină România competitivă în plan fiscal, pentru a atrage în continuare investiţii productive, în beneficiul economiei noastre”, anunță el.
Președintele susține că este nevoie de acest tip de măsuri pentru „consolidarea finanţelor publice, conformarea fiscală şi colectarea sporită a veniturilor la bugetul de stat, performanţa aparatului administrativ şi eficienţa serviciilor publice”. Toate acestea „reprezintă condiţii esenţiale ale unui stat modern, de tip european, aşa cum ne dorim să fie statul român”.
Șeful statului a amintit numeroasele crize care au pus presiune pe vulnerabilităţile structurale ale bugetului şi ale economiei ţării noastre. El anunță că România are nevoie de „stabilitate financiară şi de consolidare bugetară”.
„În acest sens, mesajul către dumneavoastră este de a continua să construim împreună cu responsabilitate. Avem nevoie de stabilitate financiară şi de consolidare bugetară, nu doar prin prisma angajamentelor României în faţa forurilor europene, ci ca politici sănătoase şi sustenabile, impuse de neajunsurile şi dezechilibrele bugetare acumulate din trecut.
Trebuie să fim cu toţii realişti că multiplele crize au accentuat vulnerabilităţile structurale ale bugetului şi ale economiei noastre. În aceste vremuri se văd mai clar limitele unui model de politică economică axat mai degrabă pe consum, şi nu pe investiţii, orientat mai mult pe termen scurt decât pe termen lung”, a mai explicat preşedintele Iohannis.
Iohannis a vorbit despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)
În acest context, președintele anunță că România se află în plin proces de implementare a reformelor şi investiţiilor incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. El spune că multe dintre măsurile fiscale recente au fost amânate foarte mult timp.
„Multe dintre măsuri, îndelung amânate, au devenit astăzi imperios necesare, nu doar ca angajamente asumate, ci şi ca oportunităţi de modernizare a administraţiei şi a economiei noastre. Reformele şi investiţiile prevăzute în PNRR vor duce la o administraţie mai eficientă, mai aproape de contribuabil, şi la progrese importante în domenii precum infrastructura de transport, sistemul energetic, educaţie, sănătate şi bună guvernare.
De aceea, absorbţia fondurilor europene este un obiectiv naţional esenţial, deoarece fondurile europene au un rol cheie în susţinerea creşterii economice a României. Avem deja experienţa a două perioade de programare şi suficient potenţial încă nevalorificat în sectoare competitive precum agri-business, IT&C, industria petrochimică sau turism”, a completat preşedintele.
Președintele României, mesaj către întreprinzătorii mici şi mijlocii
În ceea ce îi privește pe întreprinzătorii mici şi mijlocii, președintele a vorbit despre scăderea numărului de astfel de întreprinzători. Totodată, el i-a încurajat să perceapă fondurile europene drept cea mai ieftină sursă de finanţare.
„În ciuda multiplelor oportunităţi, am observat totuşi o scădere a numărului de întreprinzători mici şi mijlocii care intenţionează să acceseze fonduri structurale. De aceea, vă încurajez să priviţi fondurile europene drept cea mai ieftină sursă de finanţare a afacerilor dumneavoastră! În acest sens, Guvernul, împreună cu autorităţile locale, trebuie să facă toate demersurile necesare pentru facilitarea absorbţiei fondurilor europene disponibile pentru mediul de afaceri.
Iar dumneavoastră, reprezentanţii IMM-urilor, să îndemnaţi continuu întreprinzătorii către programele cu finanţare europeană, în interesul afacerilor mici şi mijlocii din România. De asemenea, angajatorii sunt deosebit de preocupaţi de situaţia calificărilor profesionale pe piaţa muncii.
Consider că această problemă trebuie privită ca parte integrantă a unei politici educaţionale cu caracter strategic pentru economia noastră. În acest sens, autorităţile statului şi mediul antreprenorial pot identifica împreună măsuri de pregătire şi de atragere a resursei umane calificate. Implicarea dumneavoastră în formarea tinerilor este determinantă pentru funcţionarea unei pieţe a muncii dinamice şi competitive în România”, mai spus şeful statului.
Preşedintele Iohannis a concluzionat punând accentul pe „intensificarea dialogului între autorităţi şi mediul de afaceri, pe teme cu ample implicaţii pentru economia şi piaţa muncii, precum sprijinirea revenirii românilor în ţară sau găsirea unor răspunsuri adecvate la provocările scăderii demografice”.