Franţa plănuiește să facă economii masive în 2024

Franța plănuiește să economisească 10 miliarde de euro prin măsura de reducere masivă a subvențiilor combustibili şi electricitate. Totodată, 4,5 miliarde de euro vor veni în urma reducerii ajutorului acordat de stat companiilor. La acestă sumă se vor adăuga și banii obținuți prin reducerea cheltuielilor în ceea ce privește măsurile de sprijinire a pieţei muncii şi a ajutorului de şomaj.

Guvernul a efectuat deja reduceri semnificative ale cheltuielilor de cinci miliarde de euro în 2023. Totuși, se preconizează că vor fi necesare noi măsuri de reducere a cheltuielilor în 2024. Totul pentru a atinge obiectivul de reducere a deficitului fiscal de la 4,9% din PIB în 2023 la 2,7% din PIB în 2027.

Aceste măsuri vor fi puse în practică deoarece Franța, stat care deține a doua economie a zonei euro, va înregistra, potrivit estimărilor, o creştere mai lentă în 2024. Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, susține că anterior se anticipa o creștere de 1,6%. Totuși, ea va fi de numai 1,4, potrivit unor noi previziuni.

„Recesiunea din Germania, dificultăţile cu care se confruntă China şi dobânzile ridicate vor afecta creşterea PIB-ului în 2024. Ne aşteptăm la o creştere a economiei cu 1,4% în 2024, faţă de un nivel previzionat anterior, de 1,6%”, potrivit lui Le Maire, citat de Agerpres.

Pentru anul în curs, autoritățile au estimat că economia va înregistra o creștere a PIB-ului de 1%.

economie
SURSA FOTO Dreamstime

Guvernul francez va crește finanțarea pentru Ministerul de Interne şi Armată

Bruno Le Maire a anticipat că efectul inflației din 2022 va continua să scadă. Acest lucru va sprijini creșterea economică prin stimularea cheltuielilor gospodăriilor. Ele au reprezentat în mod tradițional un motor important al economiei franceze.

Ministrul francez de Finanțe a prognozat că rata inflației va scădea de la 4,9% în 2023 la 2,6% în 2024. Astfel apropiindu-se de ținta BCE de inflație de 2%.

Deși Guvernul intenționează să reducă cheltuielile, există și alocări suplimentare pentru anumite domenii. Astfel, se vor aloca încă patru miliarde de euro Ministerului de Interne și Armatei, iar șapte miliarde de euro vor fi investite în proiecte ecologice.

Franța se confruntă cu presiuni pentru a-și echilibra finanțele. Acest lucru se datorează faptului că, în aprilie, agenția de evaluare financiară Fitch a redus ratingul țării la „AA minus”. Motivația oferită a fost bazată pe îngrijorările legate de posibilele perturbări politice și sociale ca urmare a adoptării unei reforme a pensiilor controversate.

Agenția de rating rivală, S&P, a menținut ratingul suveran al Franței în iunie, evitând astfel retrogradarea statului. Cu toate acestea, agenția a avertizat că rămâne precaută în ceea ce privește perspectivele, având în vedere presiunea asupra finanțelor publice.