Poliţia federală australiană a indicat că aceste dosare se referă la diferite cazuri de mită, oferită de societăţile Securency International şi Note Printing Australia /NPA/, în schimbul obţinerii unor contracte în Indonezia, Malayezia şi Vietnam.
‘Poliţia bănuieşte că reprezentanţi de rang înalt ai Securency şi NPA au folosit în perioada 1999-2005 diverşi agenţi comerciali internaţionali pentru a mitui funcţionari străini, în scopul asigurării de contracte pentru imprimarea de bancnote’, menţionează un comunicat al poliţiei australiene.
RBA a condamnat corupţia şi a insistat că niciun reprezentant al său nu a fost pus în cauză, deşi aceste societăţi au rangul de filiale ale Băncii Centrale.
Guvernatorul RBA Glenn Stevens a precizat că personalul implicat a fost destituit şi a fost întărit controlul la cele două societăţi, după declanşarea scandalului de corupţie, în urmă cu doi ani.
Securency, deţinută parţial de RBA, imprimă bancnote reputate pentru siguranţa lor, care se vând în peste 30 de ţări de pe mapamond. Împotriva Securency, care în 2009 a semnalat la poliţie presupuse acte de corupţie şi cooperează pe deplin în acest caz cu autorităţile, au fost emise trei capete de acuzare.
NPA, care aparţine în exclusivitate RBA, nu a făcut deocamdată niciun comentariu.
Aceste dosare sunt primele instrumentate în cadrul unei legi privind corupţia în străinătate, care a fost adoptată de Australia în 1999, şi intervin după ce autorităţile malayeziene au început urmărirea penală împotriva a două persoane implicate în acest scandal.
SURSA: Agerpres