O navă chineză de spionaj a fost urmărită în largul coastei de vest a Australiei, la mai puțin de 50 de mile marine de o instalație de apărare sensibilă, a declarat vineri Australia, ceea ce a stârnit îngrijorare cu privire la comportamentul Chinei în regiune.
Prezența navei stârnește îngrijorarea autorităților
Premierul Scott Morrison a declarat că nava marinei chineze nu se afla în apele teritoriale australiene, dar prezența sa este „îngrijorătoare”.
„Este în mod clar o navă de informații și se uită la noi, iar noi îi urmărim îndeaproape”, a declarat el reporterilor.
Australia a urmărit nava de spionaj în cursul săptămânii trecute, în timp ce trecea pe lângă stația de comunicații navale Harold E Holt din Exmouth, care este folosită de submarinele australiene, americane și aliate.
Ambasada Chinei în Australia nu a răspuns la o solicitare de comentarii, scrie Reuters.
China, una din temele de campanie în Australia
Australia organizează alegeri naționale pe 21 mai, iar problema amenințării la adresa securității naționale reprezentate de China a fost o temă de campanie.
„Cred că este un act de agresiune. Cred că mai ales pentru că a venit atât de departe în sud”, a declarat ministrul Apărării, Peter Dutton, într-o conferință de presă. „A fost în imediata apropiere a instalațiilor militare și de informații de pe coasta de vest a Australiei”.
Relațiile dintre cei doi mari parteneri comerciali au fost tensionate în ultimii ani din cauza mai multor probleme, inclusiv influența chineză în Australia și în regiunea Pacificului.
Dutton a pus sub semnul întrebării „momentul ciudat” al apariției navei, deși ministrul de interne Karen Andrews a refuzat să facă legătura cu campania electorală, iar Morrison a declarat că navele marinei chineze au mai fost în largul coastelor australiene.
Partidul Laburist, aflat în opoziție, a declarat că a solicitat o informare din partea guvernului.
Au existat probleme și în luna februarie
Navele marinei chineze au fost urmărite în largul coastelor de nord și est ale Australiei de mai multe ori în ultimii ani, iar aceeași navă chineză a monitorizat anul trecut exercițiile marinei australiene cu armata americană în largul coastei de est.
În februarie, China și Australia au făcut un schimb de acuzații în legătură cu un incident în care Australia a declarat că unul dintre avioanele sale de patrulare maritimă a detectat un laser îndreptat spre ea de o navă a Marinei Armatei Populare de Eliberare (PLAN).
Referitor la cel mai recent incident, departamentul de apărare al Australiei a precizat într-o declarație că nava auxiliară de informații din clasa Dongdiao, numită Haiwangxing, a călătorit de-a lungul coastei de vest, trecând în zona economică exclusivă a Australiei pe 6 mai și ajungând la mai puțin de 50 de mile marine de stația de comunicații pe 11 mai.
Zona economică exclusivă este de 200 de mile marine de la coastă, în timp ce marea teritorială se află la 12 mile marine.