Companiile miniere din Australia vor plăti taxe mult mai mari de pe urma profiturilor extraordinare, conform măsurilor de reformă a sistemului de taxe anunţate duminică de guvernul australian, transmite Reuters.
Guvernul australian a apreciat că redevenţele plătite de giganţi precum BHP Billiton şi Rio Tinto nu au ţinut pasul cu profiturile crescute înregistrate de companiile miniere de pe urma creşterii cererii mondiale pentru materii prime. În consecinţă, o taxă de 40 de procente va fi impusă, din luna iulie 2012, pentru profiturile extraordinare realizate de firmele miniere, dacă reformele vor fi aprobate de parlament.
Prim-ministrul australian, Kevin Rudd, a apreciat că taxă impusă pentru profiturile enorme realizate de companiile miniere o contribuţie corectă pentru populaţia Australiei.
„Este important din punct de vedere al competitivităţii economice dar este important şi să ne asigurăm că australienii primesc o cotă parte corectă din resursele pe care le deţin”, a declarat presei Kevin Rudd. Se estimează că noua taxă ar urma să strângă aproximativ 11 miliarde de dolari în primii doi ani.
De asemenea, guvernul australian a anunţat că vrea să majoreze, treptat, contribuţiile la sistemul obligatoriu de pensii până la 12 procente din salariul angajaţilor, de la nouă procente în prezent, ceea ce ar spori şi mai mult fondurile de 1.200 miliarde de dolari de care dispune fondul de pensii din Australia, al patrulea ca mărime din lume. Contribuţiile vor creşte cu 0,25 de puncte pe an în 2013-2014 şi 2014-2015, şi ulterior cu 0,5 procente pe an până când vor ajunge la 12 procente, ceea ce va aduce 85 de miliarde de dolari în conturile fondului de pensii pe o perioadă de zece ani.
În prezent resursele minerale asigură jumătate din veniturile la export realizate de Australia iar în ultimele 12 luni grupurile miniere au înregistrat profituri enorme, în principal ca urmare a creşterii exporturilor spre China.
Însă guvernul ar putea să se confrunte cu dificultăţi în încercare a obţine aprobarea reformelor sale, în condiţiile în care alegerile generale sunt programate pentru sfârşitul acestui an. Companiile miniere au avertizat deja că astfel de majorări de taxe ar putea afecta investiţiile şi lucrările de explorare, şi ar putea forţa companiile să închidă proiectele sau să mute producţia la facilităţile offshore.
SURSA: Agerpres