Australia va crea cea mai mare reţea din lume de rezervaţii naturale marine pentru protejarea vieţii acvatice, instituind limite stricte la pescuit şi la exploatările de petrol şi gaze naturale în zona protejată, relatează joi AFP şi BBC.
Acest parc natural protejat se va întinde pe o suprafaţă de 3,1 milioane de kilometri pătraţi, cuprinzând peste o treime din apele teritoriale australiene. "A venit timpul ca planeta să traverseze o nouă etapă în protecţia oceanelor", a declarat Tony Burke, ministrul mediului, în deschiderea Conferinţei ONU Rio+20 la Rio de Janeiro, la care participă şi şefa executivului australian Julia Gillard.
Potrivit BBC, noua rezervaţie va include întreaga Mare a Coralilor, situată între Australia şi Noua Guinee, unde există recifi de corali şi numeroase insule.
Conform proiectului, numărul rezervaţiilor protejate de statul australian va creşte de la 27 la 60, întărind astfel protecţia mai multor mamifere, cum ar fi balenele albastre, broaştele ţestoase verzi, rechini taur şi dugongii (mamifere erbivore marine), aceste doua specii din urmă numărându-se printre cele mai ameninţate cu dispariţia.
Activitatea companiilor petroliere şi gaziere va fi limitată, dar nu şi în largul coastei Australiei Occidentale, unde grupurile petroliere Shell şi Woodside Petroleum tocmai au primit autorizaţii de explorare.
Proiectul va avea un impact semnificativ asupra sectorului de pescuit comercial, care ar urma să primească compensaţii de ordinul a o sută de milioane de dolari australieni (79,2 milioane de euro) pentru restricţionarea şi reducerea cotelor de pescuit.
Industria peştelui a reacţionat cu fermitate, exprimându-şi indignarea prin vocea lui Dean Logan, responsabil al Alianţei marine australiene. "Este o veste teribilă şi cele care vor avea de suferit vor fi comunităţile de coastă", şi-a exprimat el preocuparea. Crearea acestor rezervaţii va antrena dispariţia a 36.000 de locuri de muncă şi va afecta 60% din comunităţile de coastă, a mai spus el.
Fundaţia australiană pentru protecţia mediului a salutat decizia, pe care a numit-o "istorică", însă a atras atenţia că rămân încă multe zone ameninţate de exploatarea umană a resurselor naturale. "Reţeaua de rezervaţii interzice exploatarea gazieră şi petrolieră în Marea Coralilor (nord-est), dar regiunea din largul nord-estului Pacificului rămâne vulnerabilă", a subliniat directorul fundaţiei, Don Henry.
Sursa: Agerpres