Acordul, estimat la 1,240 de miliarde de dolari (1,048 miliarde de euro), va permite companiei australiene CSL să fabrice o mare parte din dozele de vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford şi de compania farmaceutică britanică AstraZeneca, alături de vaccinurile la care lucrează Universitatea din Queensland (Australia).

Acces timpuriu la aproape 4 milioane de vaccinuri

Australienii „vor avea acces timpuriu la 3,8 milioane de vaccinuri ale Universităţii Oxford în ianuarie şi februarie 2021”, a informat premierul australian, Scott Morrison, într-un comunicat.

Dezvoltarea vaccinului Oxford/AstraZeneca împotriva noului coronavirus se află în prezent în faza 3 de testare, în timp ce vaccinul dezvoltat de Universitatea din Queensland a demonstrat deja că funcţionează pe animale în testele preclinice.

Ce spune premierul

Premierul Morrison a precizat că vaccinurile trebuie să fie sigure, eficiente şi să îndeplinească toate condiţiile sanitare, înainte de a fi distribuite în rândul populaţiei australiene de 25 de milioane de locuitori, deşi vaccinarea anti COVID-19 nu va fi obligatorie.

Anunţul intervine într-un moment în care Australia se confruntă cu un al doilea val de epidemie cu epicentrul la Melbourne, un focar care a izbucnit la sfârşitul lunii iunie când se pare că au fost încălcate restricţiile de carantină pentru călătorii veniţi din străinătate.

Australia a înregistrat de la începutul pandemiei circa 26.300 cazuri de COVID-19 şi 762 de decese, majoritatea la Melbourne.

„Australia are nevoie de puţină speranţă. Astăzi facem un alt pas semnificativ pentru a proteja sănătatea australienilor împotriva pandemiei de coronavirus„, a spus Morrison.

Ministrul Sănătăţii, Greg Hunt, a declarat că oamenii de ştiinţă care conduc dezvoltarea ambelor vaccinuri au susţinut că dovezile recente arată că ambele vor oferi „protecţie pe mai mulţi ani”.

Morrison a declarat că CSL este de aşteptat să livreze 3,8 milioane de doze din vaccinul produs de AstraZeneca în ianuarie şi februarie anul viitor. În prezent, vaccinul este supus unor studii clinice în stadiu avansat în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.