Austria devine exportator de energie cu ajutorul Rusiei
Austria devine un jucător important în piața energetică europeană, iar sprijinul din partea Rusiei îi permite să-și consolideze poziția ca exportator de energie. Cu OMV și Verbund la conducere, țara se remarcă într-un peisaj energic în schimbare rapidă. Cu toate acestea, taxele excepționale impuse de Guvernul de la Viena îi pun la încercare rezultatele financiare.
Anul trecut, Austria a exportat mai multă energie decât a consumat pentru prima dată în ultimele două decenii. Acest fenomen a fost susținut de livrările stabile de gaze naturale din Rusia și de scăderea consumului de electricitate, ceea ce a stimulat companiile controlate de statul austriac. Există o discrepanță în impactul crizei energetice cauzate de războiului din Ucraina.
În timp ce creșterea bruscă a prețurilor la electricitate și gaze naturale a determinat consumatorii să-și reducă consumul, OMV AG și Verbund AG au beneficiat de exporturile sporite de energie către țările învecinate cu Austria.
Rusia a respectat toate obligațiile contractuale din acordul cu Austria
OMV a anunțat, joi, că Rusia a respectat toate obligațiile contractuale din acordul pe termen lung încheiat cu Gazprom, valabil până în 2040. În ultimul trimestru al anului trecut, acționarul majoritar al OMV Petrom a achiziționat lunar 5,3 teravați oră de gaze rusești. În total, Austria a importat o cantitate dublă de gaze față de necesarul său economic, ceea ce a facilitat exportul peste hotare a puțin peste 90 de teravați oră de gaze naturale.
În domeniul energiei electrice, situația este similară. Verbund AG a devenit cea mai valoroasă din Austria. Consumul de electricitate a înregistrat o scădere de 5,3%, în ciuda creșterii producției de electricitate hidro ieftină cu aproape o cincime față de nivelul din 2022. Această evoluție a permis Austriei să exporte mai multă electricitate decât a consumat intern, anul trecut, marcând o premieră după 2003, conform datelor furnizate de E-Control.
Creșterea profiturilor explozive atât la OMV cât și la Verbund au fost afectate de taxele excepționale prelungite până la sfârșitul anului 2024 de către Guvernul de la Viena.
Cu toate acestea, chiar și în lumina acestor taxe excepționale, OMV a anunțat că va răsplăti acționarii cu dividende cu 50% mai mari decât estimările anterioare. Verbund, care și-a revizuit în sus estimările de profit în luna noiembrie, va publica rezultatele pentru anul 2023 luna viitoare.