Aderarea României la spațiul Schengen

Aderarea României la spațiul Schengen! Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, împreună cu omologul său român, Cătălin Predoiu, au articulat faptul că sistemul Schengen, în ansamblul său, se confruntă cu probleme de funcționalitate.

Această circumstanță stă la baza reticenței Austriei de a aproba extinderea acestuia, așa cum s-a subliniat în conferința de presă comună a celor doi.

„Poziția noastră e că sistemul Schengen, ca întreg, nu funcționează, de aceea nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia. Vedem că sunt controale la frontieră între Germania și Austria, între Austria și Ungaria, între Ungaria și Slovenia. În Germania s-a discutat despre control la frontiera cu Polonia. E un semnal clar că sistemul ca întreg nu funcționează și de aceea nu consider că o extindere e oportună la momentul actual”, declară Gerhard Karner.

Declarația oficialului austriac a fost făcută miercuri, 23 august. Conferința de presă a fost susținută cu ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu.

„Discuțiile au fost amicale, dar foarte serioase. Obiectivul meu și pe parcurs am văzut că și al dlui ministru Karner a fost să construim azi un început de colaborare, să întoarce pagina în subiectul Schengen. Să construim acea încredere care să ne ducă pe cel mai drum scurt către obiective comune, ale Austriei și ale României, inclusiv Schengen.

Nu am venit aici și nu am creat discuții în paradigma ministrului care vine și cere și a altuia care refuză. Nu asta e gândirea mea și nu ăsta e modul de lucru corect. Dovadă e rezultatul din decembrie 2022. Modul corect de lucru, cred eu, este de a identifica problemele fiecărei părți pentru a identifica soluții. Am vrut să mă asigur dacă există reproșuri sau slăbiciuni în modul în care România protejează frontierele”, spune Cătălin Predoiu.

Austria vede progrese în România

Oficialul român a mai fost precizat că Austria vede progrese și în România. Din acest motiv este s-a declarat foarte fericit.

„Temele vom continua să le facem pe protecția frontierelor și pe cooperarea bilaterală. Am înțeles în cadrul întâlnirii și îi mulțumesc domnului ministrul pentru franchețea cu care a discutat, Austria nu cu România are o problemă, polițiștii români își fac treaba și la frontieră și în cooperarea polițienească. Suntem gata să continuăm această muncă împreună”, a mai afirmat Cătălin Predoiu.

România va continua să susțină Austria și alte națiuni europene în eforturile lor de reformare a sistemului european de migrație și azil. În plus, el mai spune că România va susține și reformele cadrului legislativ privind protecția frontierelor.

„E primă întâlnire, vă asigur că și și altele, o muncă pe care o începem și sunt convins că vom continua până când vom ajunge la un rezultat, într-un termen rezonabil”, încheie Predoiu.

Controale la frontiere în Schengen

De-a lungul anilor, Comisia Europeană (CE) a criticat controalele la frontierele interne ale spațiului Schengen din cauza încălcării acordului stabilit.

Cu toate acestea, Austria și Germania continuă să implementeze controale la frontierele cu țările vecine. Ele care se întâmplă să fie destinațiile principale pentru majoritatea refugiaților care sosesc.

Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, consideră esențială continuarea controalelor la granița de sud cu Austria.

Atâta timp cât o strategie de succes a UE de gestionare a imigrației în Europa rămâne nerealizată, el a afirmat că vor persista controalele la frontiera germano-austriacă.