Eurodeputatul Eugen Tomac a declarat luni, pe 25 septembrie, că președintele României trebuie să introducă subiectul Schengen pe ordinea de zi a Consiliului European, care urmează să aibă loc în luna octombrie.
Subiectul Schengen trebuie pus pe ordinea de zi a Consiliului European de luna viitoare
Acesta a vorbit, de asemenea, despre poziția României în privința intenției Austriei de a participa la reuniunile NATO.
„În primul rând, Austria nu este în NATO. Austria este o țară neutră și, din acest punct de vedere, cred că acest exercițiu pe care îl face diplomația noastră acum e un semnal. E un semnal că, dacă vrem, putem și noi să blocăm lucruri importante care țin de interesele Austriei.
Nu cred că asta va schimba fundamental raporturile și poziția Austriei în ceea ce privește chestiunea Schengen, dar e un pas înainte. Nu cred că e ceva atât de semnificativ, dar este un semnal pe care statul român îl dă”, a spus el la B1 TV.
Eugen Tomac a adăugat însă că este suficient, „pentru că din punctul meu de vedere lucrul pe care trebuie să îl facem astăzi cât se poate de clar este ca în Consiliul European din 26 octombrie să reușim să punem pe ordinea de zi chestiunea Schengen, pentru că ea nu mai este una bilaterală, doar de relații între București și Viena, a devenit o problemă europenă.”
Potrivit eurodeputatului, „asta trebuie să facă autoritățile române, respectiv Președintele, să încerce să introducă pe ordinea de zi a Consiliului European din octombrie subiectul Schengen. Este ultima șansă pentru acest an.
În rest, rămâne exact așa cum cunoaștem. Austria, pe poziții, a intrat în conflict deja și cu Italia.”
Austria se află deja într-un conflict cu Italia
Eugen Tomac a adăugat că „Italia nu mai așteaptă, merge direct la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru că în mod abuziv guvernul lui Nehammer verifică TIR-urile provenite din Italia, chestiune care, evident, deranjează guvernul de la Roma. Așa face un stat care încearcă să își apere interesele naționale, se adresează instanțelor care pot soluționa rapid un asemenea conflict între state membre ale Uniunii Europene.”
Italia ia atitudine în fața Austriei
Săptămâna trecută, vicepremierul Italiei Matteo Salvini a anunțat că guvernul italian se pregătește să inițieze o acțiune în justiție împotriva Austriei.
Această acțiune este un răspuns la restricțiile impuse vehiculelor de marfă italiene în Pasul Brenner.
Salvini a acuzat-o pe Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene (CE), că se angajează în retorica despre primirea migranților. Asta în timp ce nu ia nicio măsură pentru a rezolva problema blocării vehiculelor grele de marfă italiene.
De asemenea, el a criticat-o pentru că nu a aprobat procedura de infringement împotriva Vienei.