Austria menține veto-ul împotriva aderării României la Spațiul Schengen
România și Bulgaria sunt în continuare blocate de Austria în tentativa lor de a intra în spațiul Schengen. Toate acestea se întâmplă în ciuda faptului că președinta Comisiei Europene a făcut apel pentru includerea cele două țări.
În continuare însă, cancelarul austriac Karl Nehammer se opune aderării, el declarând că Austria va păstra decizia veto-ului.
„Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecția frontierelor externe funcționează. Acesta nu este momentul potrivit”, a declarat Nehammer.
În plus, el a declarat că sunt luate în considerare și controale extraordinare la frontierele cu Italia, parte din Spațiul Schengen. Întrebat dacă va fi controlată în curând și frontiera cu Italia după ce în Lampedusa a fost declarată stare de urgență, acesta a răspuns că „da”.
România își va căuta dreptatea la Curtea Europeană de Justiție
Amintim că, prim-ministrul român Marcel Ciolacu a declarat că România își va căuta dreptatea la Curtea Europeană de Justiție. Asta, în cazul în care cancelarul Karl Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto. Potrivit premierului, paguba se ridică la cel puțin două procente din PIB.
Premierul a susținut ferm că ridicarea MCV confirmă faptul că statul de drept în România este consolidat şi puternic, fiind un argument în plus care susţine aderarea României la spaţiul Schengen.
Ministrul austriac de Interne spune că veto-ul nu este îndreptat împotriva României
În contextul declarațiilor lui Marcel Ciolacu, ministrul austriac al afacerilor europene, Karoline Edtstadler, spunea că preocupările Austriei legate de o extindere a Spaţiului Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci „împotriva unui sistem care nu mai funcţionează”.
Ministrul austriac a arătat totuşi înţelegere faţă de poziţia Bucureştiului. Ea a precizat că respectă poziţia şi „înţelegem intereselor partenerilor noştri români. În acelaşi timp, nu putem însă să închidem ochii şi să extindem un sistem deja defect”.
Uniunea Europeană ar trebui „să îşi facă temele şi să asigure o protecţie a graniţelor UE care să funcţioneze. Doar frontiere sigure la exterior fac posibilă viziunea noastră a unei Europe fără frontiere la interior”, a adăugat Edtstadler.