Austria va accepta România în Spațiul Schengen?
Răsturnare de situația din partea Austriei. Potrivit unor surse politice apropiate demersului diplomatic, relațiile dintre România și Austria par a se îmbunătăți tot mai mult.
Sursele citate de stiripesurse.ro anunță o deschidere aproape totală a canalelor diplomatice între cele două state. Potrivit surselor, situația este acum cu totul alta față de cea din urmă cu un an, de la Consiliu JAI anterior.
Reamintim că, pe data de 5 decembrie va avea loc Consiliul JAI. România și Bulgaria au decis, în mod strategic, să nu impună tema aderării la Spațiul Schengen. Astfel, aceasta nu va fi discutată. Decizia a fost luată deoarece pentru aderare, Bulgaria are nevoie de un vot acordat de Parlamentul Olandei. Acesta nu se va întruni decât pe data de 7 decembrie.
Cu toate acestea, există semnale pozitive din partea Olandei și Austriei cu privire la România și Bulgaria. Potrivit surselor, Austria pare să renunțe la opoziția față de aderarea României.
Sursele indică faptul că firmele austriece cu afaceri în România au abordat problema în fața cancelarului Austriei. Antreprenorii din Austria ar fi reproșat pierderile semnificative cauzate de neaderarea României. Aceste întâlniri pot influența decisiv schimbarea poziției Austriei în privința aderării României la Schengen.
Efectul puternic al lobby-ului OMV
Lobby-ul realizat de firmele austriece din România, cu OMV în frunte, pare să fi avut un impact semnificativ. Mai ales asupra cancelarului Nehammer. Informații provenite din surse diverse indică faptul că, prin diferite canale, Austria ar fi comunicat că nu va mai spune „nu” aderării României la Schengen.
În cazul în care Parlamentul Olandei va exprima un vot pozitiv pentru aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, liderii europeni au stabilit convocarea unei sesiuni extraordinare a Consiliului JAI (Justiție și Afaceri Interne).
Acesta ar urma să aibă loc în perioada 27-28 decembrie. În cadrul acestei întruniri, va avea loc o votare crucială referitoare la aderarea atât a României, cât și a Bulgariei la Schengen.
Conform informațiilor oferit de surse, se pare că președintele Klaus Iohannis a fost figura cheie care a negociat pentru organizarea acestui Consiliu JAI, înainte de sfârșitul lui 2023. Argumentul său ar fi fost că România este pregătită și că, începând cu 1 ianuarie, țara ar putea să se bucure de beneficiile asociate cu aderarea la Spațiul Schengen.
Există posibilitatea ca, într-o etapă inițială, România și Bulgaria să devină parte a spațiului Schengen doar în ceea ce privește aeroporturile. Ulterior, ele ar urma să aibă acces și pe cale terestră.