Laura Codruța Kovesi atenționează Austria

La 14 iunie, Ministerul Justiției din Viena a propus o modificare a Codului de procedură penală privind confiscarea datelor și a dispozitivelor de stocare a datelor.

Această propunere vine ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale a Austriei din 14 decembrie 2023.

Totuși, Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European (EPPO), și-a exprimat îngrijorarea. Ea susține că noile prevederi ar putea limita eficiența investigațiilor desfășurate de EPPO în Austria, conform unui comunicat publicat vineri.

Laura Codruța Kovesi a declarat că analizează noile dispoziții legale. Analiza dorește să scoată la iveală dacă acestea ar putea contraveni Regulamentului EPPO și ar putea afecta negativ „independența, eficiența și oportunitatea investigațiilor EPPO în Austria. De asemenea, EPPO dorește să vadă și dacă acestea ar afecta investigațiile transfrontaliere care implică această țară.

Principala preocupare a lui Kovesi

Principala preocupare este că, potrivit Regulamentului EPPO, procurorii delegați europeni trebuie să aibă posibilitatea:

  • de a desfășura direct măsuri de investigare
  • sau de a emite instrucțiuni autorităților naționale competente

Conform comunicatului EPPO, dacă prerogativa confiscării și analizei datelor și a dispozitivelor de stocare a datelor este transferată în exclusivitate către poliție, procurorii delegați nu vor mai avea această autoritate.

Conform Regulamentului EPPO, Austria este obligată să garanteze că, pentru infracțiunile cu o pedeapsă maximă de cel puțin 4 ani de închisoare, procurorii delegați europeni au autoritatea:

  • de a ordona personal percheziții ale sistemelor informatice
  • de a obține datele stocate, fie în forma originală, fie într-o formă specificată

Alternativ, aceștia trebuie să poată solicita aceste măsuri de investigare de la instanță.

„Procurorul-şef european ar dori să sublinieze încă o dată că, întrucât criminalitatea financiară gravă este transnaţională prin natura sa, activitatea procurorilor delegaţi europeni în Austria nu se limitează la cazurile pe care le aduc în faţa instanţelor din Austria. Activitatea lor este de o importanţă crucială pentru multe investigaţii conduse de EPPO din alte state membre”, punctează comunicatul, care reaminteşte că EPPO funcţionează ca un birou unic în 22 de state membre, cae constituie „zona EPPO”.

laura codruta kovesi
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Propunerile Austriei ar putea afecta întregul EPPO

Kovesi subliniază că modificările propuse la Codul de procedură penală din Austria ar avea implicații asupra întregii arii de activitate a EPPO.

În lumina acestei situații, procurorul-șef european exprimă apreciere pentru decizia de a-i acorda un interval adecvat pentru a examina proiectul de lege.

EPPO reprezintă parchetul independent al Uniunii Europene. Se ocupă cu:

  • investigări
  • urmăriri penale
  • judecarea infracțiunilor care afectează interesele financiare ale UE