O Europă fără moneda euro ar fi un masiv pas înapoi, a afirmat Ewald Nowotny, după ce, cu o zi înainte şeful Erste Group, Andreas Treichl, declarase, într-un interviu acordat revistei Trend şi preluat luni de postul austriac public de televiziune ORF şi principalele cotidiene austriece, că îşi poate imagina foarte bine o Europă fără o monedă unică.
"Uniunea monetară funcţionează mai bine cu monedă unică.O dizolvare a monedei euro nu ar fi un proces izolat şi ar atrage după sine o explozie economică în UE", a subliniat Nowotny.
"Efectele pe care le-ar avea acest lucru asupra ocupării locurilor de muncă, dezvoltării economice, exporturilor şi băncilor nu pot fi apreciate cu exactitate şi nu trebuie sub nici o formă minimalizate", a afirmat Nowotny.
Continuarea dezvoltării uniunii economice într-o uniune monetară este nu numai logică, ci şi pozitivă, a apreciat guvernatorul OeNB, adăugând că o uniune economică funcţionează mai bine cu o monedă comună, dar că uniunea monetară solicită disciplină din partea membrilor ei.
"Aici s-a comis o greşeală. Din acest motiv trebuie să se implementeze reforme, pentru a stabiliza din punct de vedere fiscal şi politic uniunea monetară", a afirmat guvernatorul OeNB. Nowotny şi-a exprimat temerile în legătură cu amânarea intrării în vigoare a MES (Mecanismului European de Stabilitate)."
Eurobondurile vor putea fi introduse de abia în momentul în care va exista o uniune fiscală. Până atunci este necesară aplicarea de paşi intermediari, precum consolidarea MES", a mai spus guvernatorul OeNB.
Ewald Nowotny, guvernator al Băncii Naţionale a Austriei şi membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), a afirmat de asemenea că BCE ar prefera ca EFSF (Fondul European de Stabilitate Financiară) să cumpere obligaţiuni de stat.
"EFSF are opţiunea de a cumpăra obligaţiuni de stat pe piaţa secundară", a spus Nowotny în interviul acordat Der Kurier. ‘BCE a salutat această posibilitatea deoarece nu doreşte să continue propriul program de a cumpăra obligaţiuni de stat’.
Nowotny a mai afirmat că se aşteaptă ca la summitul UE prevăzut pentru această săptămână să se definească direcţia generală a măsurilor de combatere a crizei datoriilor din zona euro. Aceste măsuri trebuie mai apoi elaborate în detaliu după summit, a mai spus el.