Peste 10.000 de români vor merge la schi în străinătate în acest an, potrivit estimărilor agenţiilor de turism, reprezentând o creştere de 20% comparativ cu 2006. Destinaţia preferată rămâne Austria, urmată de Franţa şi Elveţia.

Trei sferturi dintre românii amatori de schi aleg Austria pentru petrecerea unui sejur. Oficial, sezonul se deschide în noiembrie şi se închide în aprilie, iar în toată această perioadă sunt organizate evenimente, precum şi campionate de sporturi de iarnă. Acest lucru a atras, de-a lungul timpului, turişti din ţările vestice, obişnuiţi cu un adevărat ritual al vacanţelor de iarnă. Conform agenţiilor de turism, în acest an se aşteaptă ca peste 10.000 de români să plece la schi în afara ţării. Tendinţa este în continuare crescătoare, oficialii touroperatorilor estimând că majorarea anuală a numărului acestor turişti este de 20%. De ce Austria? Pe lângă considerentele legate de distanţa relativ mică, tarife şi condiţii de cazare, această destinaţie a fost şi promovată intens în România, prin Oficiul Naţional de Turism, care şi-a prezentat ofertele pentru sejururi de iarnă în Tirol, cea mai frecventată regiune a anotimpului rece. „Numărul românilor care au venit în Otztal (o parte a regiunii Tirol, n.r.) a fost de 2.000, anul trecut, iar pentru 2007 ne aşteptăm la o creştere“, spune Caroline Makovec, reprezentant al biroului de turism al Austriei în România. În general, românii aleg cazarea la hoteluri de patru şi cinci stele, dar nici ofertele la trei stele nu lasă de dorit. De exemplu, Transilvania Travel are în portofoliu oferte cu 31 de euro pe zi de persoană în Tirol. „Cererea este mai mare comparativ cu anii trecuţi. Cert este că pentru sfârşitul lui decembrie şi pentru luna ianuarie oferta de sejururi este completată în proporţie de 90%“, spune Adriana Goicea, director general al Prompt Travel.

Perioada cazărilor „ieftine“ în Austria este la începutul lunii noiembrie şi în intervalul dintre luna martie şi sfârşitul sezonului. Cei care doresc să rezerve acum o vacanţă la schi, la un hotel de patru sau cinci stele, vor plăti puţin peste 100 de euro de persoană pe noapte.

După litoral, bulgarii atacă cu staţiunile montane

Interesante sunt şi ofertele alternative reprezentate de destinaţiile din Franţa, Italia, Slovacia şi Bulgaria. Iată, deci, că bulgarii ne „fură“ turiştii nu doar cu litoralul, ci şi cu staţiunile montane, având acelaşi argument al preţurilor şi al calităţii serviciilor. Preţul unui sejur la schi la vecinii de la sud este, în medie, de 300 de euro pentru cinci nopţi cu demipensiune, cazarea fiind la un hotel de patru stele (ofertă Europa Travel).

Pentru cei mai pretenţioşi, o atracţie este staţiunea franceză Val d’Isére, unde tariful de cazare este de 145 de euro pe noapte (la un hotel de patru stele), cu micul dejun inclus (ofertă Go Travel)

Şi Slovacia este atractivă pentru turismul de iarnă. Preţul este de 315 euro, pentru şapte nopţi de cazare cu mic dejun inclus la un hotel de trei stele (ofertă OMTravel). Cei care preferă mai puţine zile de vacanţă pot alege, în funcţie de agenţie, hoteluri ale căror preţuri pornesc de la 23 de euro pe zi (ofertă Transilvania Travel).

Schi in Austria

TIROL Un sejur în această regiune costă 294 de euro, cu cazare la un hotel de patru stele şi mic dejun inclus (ofertă a oficiului de turism Otztal). La începutul lunii decembrie, în Tirol va avea loc şi un campionat mondial de box.

SALZBURG În ianuarie, cazarea la un hotel de trei stele costă 527 de euro. În preţ sunt incluse şapte nopţi de cazare şi demipensiune (ofertă J’Info Tours).

INNSBRUCK În oraşul fostă gazdă a Jocurilor Olimpice de Iarnă, un sejur la schi în luna noiembrie costă 389 de euro, în timp ce în ianuarie preţul urcă la 489 de euro. Sunt incluse cazarea la un hotel de patru stele, pentru şapte nopţi, şi permisul de schi pentru şase zile (ofertă Europa Travel).

Destinatii alternative

FRANŢA Preţul pentru un sejur de şapte zile la un hotel de trei stele la începutul lunii decembrie, cu mic dejun inclus, este de 427 de euro de persoană (ofertă Prompt Travel).

SLOVACIA În regiunea Smokovec, preţurile pentru cazare încep de la 31 de euro pe noapte, la un hotel de patru stele cu mic dejun inclus (ofertă Prestige Tours).

BULGARIA Preţurile sunt foarte avantajoase, chiar şi la cinci stele. Pentru o noapte la un astfel de hotel (Kempinski, din staţiunea Bansko), preţul unei camere duble este de 93 de euro, cu mic dejun inclus (ofertă Elysee Turism).