Austria cere ca UE să nu favorizeze Ucraina

Austria cere ca UE să nu favorizeze Ucraina. Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a emis o avertizare către liderii Uniunii Europene (UE) cu privire la aderarea Ucrainei la blocul comunitar. El cere să nu favorizeze Ucraina în detrimentul țărilor din Balcanii de Vest în privința aderării la UE.

Avertismentul vine în contextul recomandării Comisiei Europene către Consiliul European de a începe negocierile pentru aderarea Ucrainei la UE.

Schallenberg a subliniat importanța echilibrului în procesul de extindere a UE. El a argumentat că Bosnia și Herțegovina, precum și Serbia, nu ar trebui să fie neglijate în favoarea Ucrainei.

„Seismograful nostru geostrategic lovește în ambele direcții”, a declarat ministrul austriac, avertizând asupra pericolului de a privi Balcanii de Vest cu neglijență în timp ce se acordă o atenție deosebită Ucrainei.

El a adăugat că ar fi un „dezastru geostrategic” să se adopte o astfel de perspectivă.

uniunea europeana
SURSA FOTO: Dreamstime

Problemele în Balcani trebuie evitate

În ceea ce privește situația din Balcani, Schallenberg a subliniat necesitatea de:

  • a oferi semnale egale
  • a nu crea probleme în regiune

El a argumentat că aceste țări fac parte din familia europeană și că neglijarea lor ar putea avea consecințe negative asupra stabilității în regiune.

În plus, el a adus în discuție și situația Serbiei. Oficialul austriac a citat sondaje din Serbia care arată că oamenii nu mai sunt în favoarea UE.

Astfel, de situații ar trebui să fie alarmante, mai spune el.

Alexander Schallenberg a spus: „Nimic nu se mişcă pentru poporul (din Serbia). Pentru prima dată, avem sondaje în Serbia în care majoritatea relativă nu mai este în favoarea Uniunii Europene. Acest lucru ar trebui să ne tragă toate semnalele de alarmă. Îi pierdem”.

UE trebuie să se extindă progresiv

De asemenea, ministrul austriac de Externe s-a exprimat în favoarea unei extinderi progresive a UE, adăugând că trebuie evitată o abordare binară, ca în valurile anterioare de extindere.

Schallenberg a pledat pentru integrarea treptată a țărilor candidate în programe și politici sectoriale înainte de aderarea deplină.

Astfel, reprezentantul austriac a subliniat că trebuie evitată consolidarea influenței Rusiei și Chinei în regiune și că proiectele de infrastructură ar trebui finanțate de către UE pentru a preveni această influență externă. Dezbaterile privind extinderea UE și poziția față de țările candidate vor continua înaintea summitului care urmează.