Ministrul de Interne din Austria a prezentat Comisiei Europene mai multe condiții pentru ca Viena să fie de acord cu primirea României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Austria a prezentat mai multe condiții pentru spațiul Schengen

Potrivit ministrului Gerhard Karner, este vorba despre niște „condiţii clare”. Acestea trebuie implementate de Comisia Europeană, spune el. În caz contrar, Viena nu va fi de acord cu primirea României şi Bulgariei în aşa-numitul „Air Schengen”, conform publicației APA.

„Acum este rândul Comisiei. Este vorba despre faptul că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE”, a susținut Karner pentru jurnalul matinal al postului Ö1.

Anunțul a venit după ce în weekend s-a aflat despre o posibilă relaxare a veto-ului Austriei. Era vorba despre ridicarea graniţelor aeriene.

Gerhard Karner cere Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră

O condiție cerută de Gerhard Karner este triplare a numărului de poliţişti de frontieră. Mai mult, Comisia Europeană trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor.

Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă, spune el. Karner solicită și controale întărite la frontierele terestre.

O altă condiție este preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni. Această condiție a fost criticată în repetate rânduri de autoritățile bulgare.

Solicitarea privind menţinerea controalelor la frontiere a fost motivată de Karner printr-o „problemă cu traficanţii”.

Ministrul a susținut că numai în jur de 150 migranţi au venit prin aeroporturi, dintr-un total de aproximativ 50.000 de solicitanţi de azil în Austria.

Karner se va deplasa în Slovenia

Sursa menționată a scris că ministrul Karner se deplasează luni în Slovenia la o reuniune a miniştrilor de interne din aşa-numitul „Forum Salzburg”. Aceștia vor purta discuţii cu privire la viitorul spaţiului Schengen.

Austria a blocat pe 8 decembrie 2022 extinderea spaţiului Schengen la România şi Bulgaria. Țara și-a motivat opoziţia prin numărul mare de cereri de azil. La rândul lor, Ţările de Jos s-au opus primirii în Schengen a Bulgariei.

Din cadrul „Forumului Salzburg” mai fac parte România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Mai sunt reprezentate și statele din Balcanii de Vest şi Republica Moldova.