FPÖ a câștigat alegerile cu aproximativ 2,5 puncte procentuale înaintea Partidului Popular (ÖVP) al cancelarului Karl Nehammer, obținând aproximativ 29% din voturi. Este cel mai bun rezultat obținut vreodată de această formațiune politică din Austria.

Controversatul lider al FPÖ, Hebert Kickl, se confruntă cu o provocare uriașă. Trebuie să găsească un partener de coaliție care ar fi dispus să lucreze cu el. FPÖ ar putea fi blocat să formeze un guvern dacă alte partide formează o coaliție, scrie Euronews.

Experții susțin că partidul a reușit să exploateze anxietățile austriecilor, cum ar fi problema locuințelor și un sistem de sănătate încordat, punând pe seama migrației o serie de alte probleme.

Alegeri în Austria. O coaliție fără Kickl și partidul său

”Cred că migrația în sine nu este problema majoră. Este probabil una dintre cele mai vizibile schimbări, de aceea oamenii rezistă și reacționează la ea într-un mod mai emoțional. Problemele reale sunt criza sistemului de sănătate, a educației”, afirmă Cengiz Günay, directorul Institutului Austriac pentru Afaceri Internaționale (OIIP).

Kickl a denunțat în termeni duri ajutorul militar trimis Ucrainei și a propus încetarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Este posibil ca celelalte patru partide, care și-au asigurat locuri în parlament, să caute modalități de a forma o coaliție fără Kickl și partidul său.

Viitorul politic al Austriei rămâne în aer

Viitorul politic al Austriei rămâne în aer, deoarece cele cinci partide politice urmează să înceapă negocierile pentru a forma viitorul parlament.

Ambele partide de dreapta, FPO și OVP, au o oarecare apopiere ideologică, mai ales când vine vorba de impunerea unor reguli mai stricte privind imigrația. De asemenea, ambele partide sunt în favoarea reducerilor de taxe.

Unii comentatorii susți că FPO ar putea pierde sprijinul într-un guvern de coaliție și atunci ar putea face unele concesii. „Se vor înmuia pentru că au nevoie de un fel de compromis cu partidul de coaliție”, spune Cengiz Günay.

„Dacă OVP nu formează o coaliție cu FPO, și în schimb, va formează una cu SPO, se va confrunta cu o reacție negativă ca urmare a nerespectării rezultatelor alegerilor”, a declarat Katalin Miklossy, lector în studii est-europene la Universitatea din Helsinki.

O „coaliție OVP-SPO nu va dura, iar apoi Austria va organiza un fel de alegeri anticipate. Astfel, FPO va câștiga mai mult timp”, a declarat Miklossy pentru Al Jazeera.

Care este poziția FPO cu privire la problemele-cheie

Imigrare: FPO spune în manifestul său că dorește să deporteze imigranții care au intrat ilegal în Austria.

De asemenea, vrea să reducă aprobările de azil, admițând mai puțini migranți în țară. În plus, nu vrea ca azilul să devină o cale către cetățenia austriacă, să facă azilul temporar și să forțeze refugiații să se întoarcă în țara lor de origine odată ce se consideră că acest lucru este sigur.

Partidul vrea ca beneficiile sociale să fie rezervate austriecilor nativi. Respinge pactul Uniunii Europene privind imigrația, care cere un sistem comun de azil la nivelul UE.

OVP, cu care FPO ar putea încheia un parteneriat, solicită, de asemenea, reguli mai stricte împotriva imigranților.

Războiul Rusia-Ucraina: FPO critică UE. Se opune sancțiunilor împotriva Rusiei și trimiterii unor ajutoare suplimentare Ucrainei.

Pledează pentru neutralitatea Austriei în ceea ce privește războiul și dorește să se folosească gazele rusești pentru a evita creșterea prețurilor. Cu toate acestea, actuala coaliție OVP-Verzi a încercat să îndepărteze țara de utilizarea energiei rusești. OVP, spre deosebire de FPO, susține UE.

Euroscepticismul FPO și poziția sa față de Rusia s-ar putea dovedi fără probleme majore pentru o alianță cu OVP.