Austria vrea să pună capăt contractului prin care importă gaze din Rusia
În ciuda tradiției sale ca unul dintre cei mai vechi și mai importanți clienți ai Rusiei pentru gaze naturale, Austria și-a intensificat eforturile de a reduce dependența de livrările rusești, care încă acoperă peste jumătate din necesarul țării.
Liderii politici, precum ministrul Energiei, Leonore Gewessler (din partea Verzilor), au subliniat de mai multe ori că Moscova nu mai este un partener de încredere. Cu toate acestea, compania energetică OMV, parțial deținută de stat, a confirmat că va continua să achiziționeze gaze de la Gazprom conform contractului valabil până în 2040, relatează Reuters.
De fapt, ponderea importurilor de gaze din Rusia în Austria a înregistrat o creștere în luna decembrie. Aceasta a atins un nou record de 98%, față de 76% în noiembrie. Asta în ciuda faptului că volumul total al importurilor a înregistrat o ușoară scădere, a explicat Gewessler.
„Piaţa şi companiile de energie care fac parte din ea nu-şi îndeplinesc responsabilităţile de a reduce suficient dependenţa de gazele ruseşti. Diversificarea importurilor noastre de gaze avansează mult prea lent”, a declarat Leonore Gewessler.
Ministerul Energiei a comisionat think-tank-ul Wifo să efectueze până în vara acestui an un studiu privind impactul economic al încheierii contractului și riscurile asociate menținerii dependenței de gazele rusești, a informat Gewessler.
„Trebuie să ne pregătim de renunţarea la contractele pe termen lung ale OMV„, a spus ea.
Reprezentanții OMV nu au răspuns imediat solicitărilor de a oferi declarații cu privire la această situație. În plus, ministrul Energiei a declarat că are intenția să impună companiilor care comercializează gaze în Austria să implementeze măsuri concrete pentru reducerea proporției gazelor rusești în mixul lor. Va fi examinată baza legală pentru o astfel de cerere.
Austria devine devine exportator de energie cu ajutorul Rusiei
Austria devine un actor important în piața energetică europeană. Iar sprijinul Rusiei îi permite să-și întărească poziția ca exportator de energie. Cu OMV și Verbund la conducere, țara se remarcă într-un peisaj energetic în schimbare rapidă. Cu toate acestea, taxele excepționale impuse de Guvernul de la Viena pun la încercare rezultatele financiare.
Anul trecut, Austria a exportat mai multă energie decât a consumat pentru prima dată în ultimele două decenii. Acest fenomen a fost susținut de livrările constante de gaze naturale din Rusia și de scăderea consumului de electricitate, ceea ce a stimulat companiile controlate de statul austriac. Impactul crizei energetice, cauzată de războiul din Ucraina, a fost perceput diferit. Mai multe puteți afla aici.