Cancelarul austriac Karl Nehammer nu și-a schimbat poziția după ce a efectuat recent o vizită de lucru în Bulgaria. Acesta tot nu este de acord cu primirea țării pe care a vizitat-o și a României în Spațiul Schengen. Oficialul de la Viena vrea să ceară Uniunii Europene două miliarde de euro, bani cu care Bulgaria să refacă gardul de la frontiera sa cu Turcia. Declarațiile lui Karl Nehammer l-au iritat pe președintele Bulgariei, Rumen Radev, care a reafirmat că cele două țări nu trebuie lăsate în afara spațiului de liberă circulație.
Este nevoie de un gard nou la frontiera turco-bulgară
Cancelarul Austriei și președintele Bulgariei au survolat cu elicopterul frontiera între Bulgaria și Turcia. Karl Nehammer a avut ocazia să vadă mai bine gardul de graniță. Concluzia a fost că este nevoie de un gard nou și că va cere bani europeni pentru a demara acest proces.
„Aici este păzită frontiera bulgaro-turcă, dar, de fapt, este păzită și frontiera Austriei. Vizita mea de astăzi a avut ca scop să arate Comisiei Europene cât de dificilă este aici paza frontierei europene.”, a declarat Karl Nehammer. Gardul dintre Bulgaria și Turcia a fost construit în anul 2015. Oficialul de la Viena a declarat că nu mai este util, pentru că foarte mulți dintre imigranți reușesc să îl escaladeze, să sape pe sub el și chiar să îl taie.
Cancelarul austriac nu și-a schimbat părerea nici după vizita sa în Bulgaria
De asemenea, cancelarul Austriei a lăudat eforturile Bulgariei de protejare a frontierei, dar a subliniat că această vizită nu îl face să-și schimbe părerea. Acest lucru l-a iritat pe liderul de la Sofia, Rumen Radev. „Faptul că Schengen nu funcționează deplin în Europa centrală și că între țările din regiune au fost introduse controale nu înseamnă că Bulgaria și România ar trebui să rămână în afara Schengen”, a spus Radev. De asemena, și România a anunțat că a reluat negocierile pentru a repune extinderea Schengen pe agenda europeană.
Amintim că în data de 8 decembrie 2022 la Consiliul JAI, Austria și-a impus veto-ul împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, invocând că aceste țări nu au capacitatea necesară de a gestiona fluxul de imigranți, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate la securitatea Europei.