Austria amenință că va bloca declarația finală comună a liderilor UE, în cadrul unui summit de două zile care va avea loc la Bruxelles, dacă nu se va ajunge la acorduri concrete în materie de migrație.
Austria va bloca summitul UE
„Cuvintele goale nu vor fi suficiente. Trebuie să existe în sfârșit un angajament clar și fără echivoc de a consolida protecția frontierelor externe și de a utiliza în acest scop resurse financiare corespunzătoare din bugetul UE”, a declarat miercuri cancelarul austriac Karl Nehammer pentru cotidianul german Welt.
În caz contrar, Austria nu va putea susține declarația finală a Consiliului European, a mai spus politicianul Partidului Popular Austriac. „S-a vorbit destul despre asta, trebuie să urmeze în sfârșit pași concreți”, a continuat Nehammer.
„Era timpul ca migrația să revină în fruntea agendei Consiliului European, dar acum este vorba de măsuri concrete care să urmeze”, a adăugat el.
Mai multe state cer măsuri mai dure împotriva migrației ilegale
Potrivit lui Nehammer, mai multe state fac presiuni pentru a obține progrese concrete în cadrul deliberărilor înaintea summitului UE de joi și vineri pentru a reduce migrația ilegală, care a crescut din nou în ultimul an.
„Faptul că sistemul de azil este stricat este văzut și de destul de multe alte state membre ale UE ca și noi. De aceea, am abordat acest aspect într-o scrisoare comună adresată președintelui Consiliului Charles Michel și președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen în perioada premergătoare summitului special”, a continuat cancelarul austriac.
În scrisoarea trimisă luni, alți șapte șefi de stat și de guvern, în afară de Nehammer, au cerut măsuri mai dure împotriva migrației ilegale. Printre ceilalți semnatari se numără liderii din Danemarca, Estonia, Lituania, Letonia, Malta, Grecia și Slovacia.
În document, liderii UE au solicitat un sprijin mai concret din partea Comisiei Europene și o mai mare implicare a agenției europene de frontieră Frontex în protecția frontierelor externe, precum și mai multe deportări prin îmbunătățirea cooperării cu țările de tranzit și cu țările de origine.
În plus, aceștia au cerut ca politica în materie de vize să fie utilizată mult mai puternic ca pârghie pentru a îmbunătăți disponibilitatea țărilor terțe în cauză de a prelua imigranții.