Austria vrea să schimbe legile în UE
Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat marți că Austria va milita în Uniunea Europeană pentru o nouă politică de migrație. Aceasta presupune desfășurarea procedurilor de azil în țări africane, dacă va fi necesar.
Cancelarul austriac a făcut aceste declarații după o întâlnire de lucru la Viena cu premierul britanic Rishi Sunak. Acesta din urmă susține planul Londrei de a trimite migranții fără documente legale în Rwanda pentru a-și depune acolo cererile de azil.
„Regatul Unit deschide astfel drumul pentru această cale, care va fi foarte importantă şi pentru Uniunea Europeană”, a spus Nehammer.
El a subliniat că, în prezent, 15 state membre ale UE susțin această abordare.
Trimiterea migranţilor în Africa, o metodă de a salva vieți
Potrivit lui Nehammer, direcționarea migranților către Africa va afecta afacerile traficanților și va salva vieți. Totodată, el a menționat că în cadrul UE mai este încă mult de făcut înainte ca această modalitate de procedură pentru azil să fie pusă în aplicare.
„Este tot mai clar că multe alte ţări sunt acum de acord că aceasta este o abordare necesară – îndrăzneaţă, inovatoare, deschisă către parteneriate sigure de ţară”, a spus la rândul său Sunak.
Premierul britanic a caracterizat migrația ilegală ca fiind una dintre problemele definitorii ale epocii noastre.
El a mai menționat că bandele criminale cresc în putere de-a lungul continentului european și dincolo de el. Nu în ultimul rând, el consideră afacerea cu migranți un comerț revoltător.
Țările UE aprobă politica britanică privind migraţia
Comentatorii susțin că vizita lui Sunak la Viena este menită în primul rând să sugereze faptul că țările UE aprobă politica controversată a Marii Britanii privind migrația.
Analizând situația din Anglia, analiștii sugerează că Sunak își dorește să câștige puncte electorale prin adoptarea unei politici dure față de migrație. Analiștii au luat în vedere că vor avea loc alegeri legislative în acest an. De asemenea, s-au luat în considerare și discrepanțele din sondaje.
În scopul evitării unui verdict din partea Curții Supreme de la Londra, guvernul conservator condus de Sunak a oficial declarat statul Rwanda, din estul Africii, ca fiind o țară terță sigură.
Oponenții legii susțin că aceasta încalcă tratatele internaționale referitoare la azil.