Tensiuni între Ungaria şi Austria. Cum ar încerca Guvernul Viktor Orban să saboteze afacerile străine

Conflict la scenă deschisă între un celebru lanţ austriac de magazine şi Guvernul din Ungaria.

Tensiunile au apărut aşadar între Executivul de la Budapesta şi lanţul de supermarketuri Spar. Compania cu sediul în Austria acuză Guvernul condus de Viktor Orban că ar dori să preia investiţiile din Ungaria.

Cabinetul Orban neagă aceste acuzaţii, însă problema este că nu vorbim despre un caz singular. Există şi alte companii din Occident care au investit în Ungaria şi reclamă acum aceleaşi intenţii din partea Guvernului ungar.

Totul pleacă din 2010. Atunci, premierul Viktor Orban a stabilit că este nevoie ca firmele din Ungaria să fie majoritare în mai multe domenii-cheie.

Vorbim aici despre telecomunicații, retail, asigurări sau materiale de construcții. Dorinţele lui Viktor Orban au şi început să devină realitate. Cea mai mare surpriză a venit în domeniul telecom. Acolo, o singură firmă a achiziţionat filiala din Ungaria a Digi (România) şi apoi a Vodafone (Marea Britanie). Vorbim despre compania 4IG.

Jurnaliştii germani vorbesc despre „metode mafiote” al Executivului de la Budapesta

Ungurii au dat însă de greu cu investitorii din Germania şi Austria.

În aprilie 2023, jurnaliştii germani ai Der Spiegel analizau în amănunt „metodele mafiote” ale Guvernului din Ungaria. Articolul a evidențiat două firme germane producătoare de ciment. Ele au primit o ofertă generoasă de achiziție pentru filialele lor din Ungaria.

Budapesta, Ungaria
Cum sabotează autorităţile de la Budapesta afacerile ţărilor occidentale? / SURSA FOTO: Dreamstime

Pe lângă oferta făcută de firma ungară – despre care Transparency International a afirmat că este apropiată de guvernul ungar – au apărut și presiuni de altă natură. Filialei li s-a interzis să exporte fără aprobarea guvernului, apoi au fost impuse taxe suplimentare.

În final, s-a ajuns ca această companie să vândă fiecare sac de ciment produs la un preț sub costuri, înregistrând pierderi.

La nivelul sectorului de retail, firmele din Occident domină piaţa supermarketurilor din Ungaria. Vorbim despre magazinele Lidl, Aldi sau Spar. Asta provoacă frustrare la nivelul Cabinetului Viktor Orban, scrie RFI.

Guvernul încearcă să le pună beţe în roate folosindu-se de plafonări de prețuri, controale dese și amenzi.

Situația este similară cu cea a producătorilor de ciment, unde diferite decrete sunt folosite pentru a transforma afacerea într-una nerentabilă. Apoi, o firmă ungară apropiată de guvern vine cu o ofertă de achiziție. Unele companii au cedat acestor practici. Spre exemplu, un partener de afaceri al ginerelui lui Viktor Orban a obținut o cotă de 47% în lanțul Auchan din ţara vecină.

Lanțul austriac de magazine Spar se luptă cu Guvernul Ungariei

În schimb, lanțul austriac Spar adoptă o altă abordare. Directorul general al companiei, Hans Reisch, a declarat într-un interviu că va lua măsuri pentru a proteja interesele Spar în Ungaria.

Compania va depune o plângere la Comisia Europeană împotriva taxelor suplimentare și a plafonării prețurilor, și va restructura afacerea într-un mod care să prevină preluarea acesteia de către guvernul lui Orban. Reisch acuză că prin achiziții succesive, guvernul încearcă să preia afacerile Spar din Ungaria.

În replică, ministrul ungar al Economiei, Marton Nagy, a catalogat acuzațiile lui Reisch drept nefondate. Ministrul a indicat că pierderile companiei sunt rezultatul costurilor ridicate și a unei funcționări ineficiente.