România are parte de vești bune, în lupta de aderare la spațiul Schengen! Europarlamentar Alin Mituța spune că se discută despre abandonarea cerinței de unanimitate în ceea ce privește luarea deciziilor semnificative.
Așadar, un nou raport al Parlamentului European reprezintă o sursă de speranță în ceea ce privește aderarea țării noastre la spațiul Schengen.
Potrivit raportului, se discută despre abandonarea cerinței de unanimitate în ceea ce privește luarea deciziilor semnificative și înlocuirea acesteia cu votul cu majoritate calificată.
Astfel, dreptul de veto nu ar mai fi în vigoare. În acest context, țări precum Austria nu ar mai putea să ia decizii în numele majorității în cadrul Consiliului JAI.
România are parte de vești bune, în lupta de aderare la spațiul Schengen
Potrivit europarlamentarului, un singur stat membru poate să decidă pentru toate 26 state membre în momentul de față. Astfel, mai mulți europarlamentari vor să schimbe regula și să introducă majoritate calificată.
Alin Mituța a spus și că încrederea în instituțiile politice este la un nivel foarte scăzut.
„Pentru noi, cel mai de interes este această regulă a unanimității pe care noi încercăm să o schimbăm, inclusiv prin ceea ce propunem prin acest raport pe care îl propunem în Parlamentul European.
Vedem foarte clar problema aderării României la Spațiul Schengen, un singur stat membru poate să decidă pentru toate 26 state membre. Noi încercăm să schimbăm această regulă și să avem majoritate calificată, în toate deciziile Uniunii Europene, astfel încât să fie luate de un grup de state care reprezintă majoritatea.
Mai important decât asta, este problema că noi nu avem încredere în instituțiile politice. Vedem clar că Parlamentul Național, Guvernul, etc. sunt la cote de încredere aproape de avarie. Este și vina politicienilor, dar este și vina sistemului democratic”, a declarat europarlamentarul Alin Mituța la Antena 3.
Europarlamentarul spune că România trebuie să susțină modificarea tratatelor
De asemenea, europarlamentarul a subliniat că România trebuie să susțină modificarea tratatelor. Alin Mituța spune că țara noastră se situează în rândul statelor care nu vor o modificare a tratatelor, chiar dacă ne-ar avantaja.
Acesta a explicat și că schimbarea regulii unanimității ar trebui să fie prioritate pentru România.
„În primul rând, România trebuie să susțină modificarea tratatelor. Deocamdată, România se situează în rândul statelor care nu vor o modificare a tratatelor, chiar dacă ne-ar avantaja să avem competențe în educație, sănătate, etc.
Dacă trecem de asta, atunci trebuie discutat care vor fi acele modificări de tratate. Eu cred că cel puțin schimbarea regulii unanimității ar trebui să fie prioritate pentru noi și competențe pentru sănătate și educație”, a mai spus Alin Mituța.
Acesta a conchis prin a sublinia că este vorba de a spune care sunt nevoile României.
„Noi avem nevoie, în mod clar, să avem ajutor din partea UE pentru a ne construi spitale, de a ne reforma educația”, a mai spus Alin Mituța.