Austria a votat manifestul care cere aderarea urgentă a României și Bulgariei la spațiul Schengen
Austria ne-a dat votul! Delegația Austriei, inițial reticentă față de Manifestul PPE care solicita aderarea urgentă a României și Bulgariei la spațiul Schengen, și-a schimbat poziția în urma discuțiilor cu liderii PPE.
Astfel, Karl Nehammer și partidul său OVP au votat în favoarea acestui manifest, care a fost adoptat în unanimitate de liderii popularilor europeni.
Anunțul oficial al deciziei a fost făcut de către Siegfried Mureșan, europarlamentarul responsabil cu organizarea evenimentului.
„Surpriză la Congresul Partidului Popular European de la București. Delegația austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen.
Manifestul a fost adoptat în unanimitate. Acest vot arată ca blocajul a fost depășit și că, chiar dacă au existat dificultăți, le vom depăși și vom obține aderarea deplină a României la spațiul Schengen.
Manifestul electoral votat mai devreme, care va sta la baza programului politic al Partidului Național Liberal, cuprinde următorul paragraf: «Avem nevoie de admiterea deplină la spațiul Schengen pentru Bulgaria și România, eliminând nu doar controalele aeriene și maritime, ci și controalele la frontierele terestre cât mai curând posibil.»”, a scris europarlamentarul Siegfried Mureșan pe Facebook.
Spațiul Schengen nu va fi complet fără România
„Spațiul Schengen nu va fi complet până când nu va intra și România în acest spațiu. În decembrie 2022 am fost în București, cu câteva zile înainte de a fi luată decizia de a nu accepta România și Bulgaria, și îmi aduc aminte că v-am văzut și că v-am spus că, în timpul mandatului meu, ca președintă a Parlamentului European, vom putea să vedem și România în Schengen.
Astăzi, sunt angajată 100% pe această cale. O decizie foarte importantă va fi luată la sfârșitul acestei luni, pe 31 martie”, a spus președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, la București.
Congresul Partidului Popular European (PPE) se desfășuară la București în perioada 6-7 martie 2024. Acest congres a adunat liderii de stat și de guvern din Uniunea Europeană, precum și președinții partidelor din familia PPE. În plus, au fost prezenți și alți oficiali importanți, printre care se numără și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Cei 11 șefi de stat și de guvern din UE care au luat cuvântul la congres au fost președintele României, Klaus Iohannis, premierul finlandez Petteri Orpo, premierul luxemburghez Luc Frieden, premierul suedez Ulf Kristersson, premierul cipriot Nikos Christodoulides, cancelarul austriac Karl Nehammer, premierul irlandez Leo Varadkar, premierul croat Andrej Plenkovic, premierul polonez Donald Tusk, premierul grec Kyriakos Mitsotakis și șefa guvernului lituanian, Ingrida Simonyte.
La eveniment au participat și lideri europeni din afara UE, membri ai PPE. Printre aceștia s-au numărat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, sau președinta Elveției, Viola Amherd. Printre cele mai importante decizii luate în cadrul evenimentului s-au numărat:
- oficializarea candidaturii Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene;
- adoptarea Manifestului Partidului Popular European pentru alegerile europene din iunie 2024, document care definește obiectivele și
- planurile de acțiune ale PPE pentru următorii cinci ani;
- adoptarea strategiei PPE pentru alegerile europarlamentare.