Ucraina și Republica Moldova primesc o frână puternică din partea controversatului Karl Nehammer
Retorica lui Viktor Orban capătă adepți în Europa, iar Ucraina și Republica Moldova ar putea suferi din această cauză.
Mai exact, Karl Nehammer, cancelarul Austriei, se opune acum și unei aderări rapide a Ucrainei și Moldovei la UE. El este cel care a ținut România în afara Schengen
Liderul de la Viena nici nu vrea să audă despre o procedură accelerată de aderare la blocul comunitar. Procedura ar viza Ucraina și Republica Moldova. Anterior, poziții similare au fost exprimate de Ungaria și Slovacia.
Ȋntr-un mesaj transmis în Parlamentul European, Karl Nehammer a spus că nu va fi de acord cu condițiile actuale privind negocierile de aderare a Ucrainei la UE.
„Nu ar trebui să existe favoritism” pentru Kiev, subliniază cancelarul austriac.
El a amintit despre situația în care se află Bosnia și Herțegovina. Această țară se află și ea în negocieri de aderare, însă așteaptă de mult mai mult timp să devină parte a UE.
Karl Nehammer a precizat clar că nu se opune aderării Ucrainei și Republicii Moldova, ci doar unui proces rapid.
„Ȋn semn de solidaritate ar trebui să li se ofere și Ucrainei și Republicii Moldova perspectiva aderării”, a explicat el.
Totuși, o procedură accelerată de aderare pentru cele două țări vecine cu România va fi refuzată clar de Austria.
Ȋn cazul Ucrainei, Ungaria nu va ceda presiunilor și va lua decizii conforme cu valorile europene și, mai ales, cu cele naționale
Reamintim că, în cursul zilei de luni, Ungaria a transmis că nu va ceda sub presiunile altor state din UE de a consimți la începerea negocierilor pentru aderarea Ucrainei la UE. Această poziție fermă anticipează o posibilă confruntare în cadrul summitului UE din această săptămână.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunțat luni că Guvernul Ungariei va continua să ia decizii conforme cu valorile europene și cele naționale.
El a subliniat, de asemenea, că nu va fi influențat de presiuni provenite de la alte părți. Indiferent că acestea se manifestă sub forma ofertelor tentante sau a promisiunilor, conform unei postări pe Facebook.
Demnitarul de la Budapesta a vorbit și despre semnele de „presiune politică și mediatică intimidantă” pe această temă.
„O parte semnificativă a politicienilor din UE încearcă să adopte decizii care sunt, în cea mai mare parte, nepregătite și care nu beneficiază de un consens strategic”, a afirmat Peter Szijjarto.