Anunț cumplit despre aderarea Bulgariei, dar și a României la Spațiul Schengen! Prim-ministrul Bulgariei, țară care este unită de România în această chestiune, a recunoscut totul.
Premierul Bulgariei nu crede că țara sa va intra în Spațiul Schengen în octombrie 2023
România și Bulgaria ar putea adera la Spațiul Schengen ori în octombrie, ori în decembrie, însă premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, este convins că nu vom fi primiți în zona de liberă circulație în toamnă. Totuşi, el este încrezător că actuala preşedinţie spaniolă a Consiliului UE va ajuta candidatura noastră la aderarea la Spațiul Schengen. Potrivit lui, Bulgaria îndeplineşte toate angajamentele şi a adoptat legislaţia necesară pentru a intra în zona de liberă circulație. În plus, spune el, nimeni nu are un argument substanţial împotriva acceptării ţării sale în Spațiul Schengen.
„Bulgaria va avea două oportunităţi de a adera la spaţiul Schengen în acest an, respectiv în octombrie şi decembrie. Nu pot garanta că vom deveni parte a Schengen în octombrie”, a declarat, duminica trecută, Nikolai Denkov, potrivit EurActiv.
Olanda şi Austria continuă să blocheze procesul de aderare al României și Bulgariei la Spațiul Schengen, invocând drept motiv un control insuficient al fluxurilor de migranţi. România este blocată doar de Austria, în timp ce Bulgaria este blocată de ambele state. De exemplu, Olanda a explicat că se opune intrării Bulgariei în zona de liberă circulație din Europa pentru că Guvernul de la Sofia nu face eforturi suficiente pentru a împiedica fluxurile de migranţi ilegali dinspre frontiera externă a Uniunii Europene (UE) cu Turcia.
Rețeta de succes pentru aderarea la Spațiul Schengen
Pentru aderarea la zona de liberă circulație din Europa, prim-ministrul Croației a spus că există o rețetă de succes. Andrei Plenkovici a explicat cum a reușit Croația să devină membru al Spațiului Schengen.
„Ne bucurăm că ne-am atins obiectivul strategic de integrare profundă, atât în Spațiul Schengen, cât și în zona euro. Sunt prim-ministru al Croației de 7 ani, din 2016, iar obiectivul meu din prima zi a fost să realizez aceste două obiective strategice pentru Croația”, a declarat el pentru Digi24.
Potrivit lui, au fost 286 de criterii de respectat pentru aderarea la Spațiul Schengen, printre care: consolidarea controlului asupra frontierei externe și prevenirea rutele de migrație ilegală (Mediterana de Est și Balcanii de Vest).
„Am muncit din greu, pentru ambele integrări profunde. În cazul Schengen, am reușit să recuperăm procesul deja avansat pe care îl aveau atât România, cât și Bulgaria, pentru că ați început acest exercițiu în 2011. Am avut 286 de criterii diferite pentru Schengen, le-am îndeplinit și ne-am consolidat controlul asupra frontierei externe.
Așadar, aș spune că acest lucru a fost esențial, îndeplinirea bună a criteriilor și controlul eficient al frontierei și prevenirea rutelor de migrație ilegală, adică Mediterana de Est, Balcanii de Vest. Toate acestea s-au făcut pentru Schengen“, a explicat el.