Trădarea supremă pentru România
La sfârșitul lunii martie, se preconizează că acordul Schengen pentru România și Bulgaria va fi extins pentru călătoriile pe cale aeriană și maritimă. Cu toate acestea, aderarea completă este condiționată de un vot unanim din partea statelor membre ale Uniunii Europene.
Începând cu data de 31 martie 2024, verificările pașapoartelor vor fi eliminate în aeroporturi și la frontierele maritime.
Ultima decizie a Consiliului UE, luată la data de 30 decembrie 2023, indică faptul că acesta va încerca să ia o hotărâre privind eliminarea controalelor personale la frontierele terestre.
„Consiliul se va strădui să ia o decizie de eliminare a controalelor personale la frontierele terestre”, spune cea mai recentă decizie a Consiliului UE, din 30 decembrie 2023.
Walter Obwexer, expert în dreptul UE de la Innsbruck, explică pentru Der Standard că, în consecință, nu este fezabil să se elimine controalele între membrii individuali ai spațiului Schengen pe o bază bilaterală.
Conform acordurilor de aderare la Uniunea Europeană, renunțarea la controalele de identitate este condiționată de luarea unei decizii corespunzătoare în unanimitate de către Consiliul UE.
Obwexer afirmă că orice altă acțiune ar constitui o încălcare evidentă a normelor legislației Uniunii Europene.
Decanul Facultății de Drept din Innsbruck a declarat că aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen nu este posibilă din punct de vedere legal fără acordul reprezentantului Austriei în Consiliul UE. Prin urmare, Austria are posibilitatea să mențină blocarea procesului de aderare.
„Fără acordul reprezentantului Austriei în Consiliul UE, aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen nu este posibilă din punct de vedere legal”, a spus decanul Facultății de Drept din Innsbruck
Austria a condiționat intrarea în Schengen
Executivul austriac a condiționat deja prima etapă a relaxării de condiții care nu sunt prevăzute în Tratatul Schengen.
Printr-o declarație comună adoptată la 29 decembrie de către Austria, România și Bulgaria, s-a propus ca cel puțin de trei ori mai mulți ofițeri ai agenției UE pentru protecția frontierelor, Frontex, să fie desfășurați la granița dintre Bulgaria și Turcia. De asemenea, s-a sugerat că Frontex ar trebui să își extindă prezența și în zona frontierei bulgare cu Serbia.
Totodată, este pusă la dispoziție finanțare din partea Uniunii Europene pentru:
- vehicule terestre
- drone
- sisteme electronice de supraveghere
- construirea unui gard
Cele trei țări au ajuns la un acord potrivit căruia România și Bulgaria se angajează să accepte întoarcerea tuturor imigranților înregistrați în cele două țări care ulterior sosesc în Austria, în conformitate cu prevederile Regulamentului Dublin, într-un interval de o lună.
Acest lucru indică faptul că un număr mai mare de imigranți, pentru ale căror proceduri sunt responsabile cele două state, pot fi repatriați într-un interval de timp mai redus.
Se menționează în declarație că se transmite un semnal clar cu privire la faptul că solicitanții de azil nu pot să-și aleagă țara de destinație.
Austria exprimă intenția de a trimite și consilieri la aeroporturile din:
- Bulgaria
- România pentru a realiza controale directe la fața locului
Germania a avut, de asemenea, astfel de ofițeri prezenți pe unele aeroporturi din Grecia de mai mulți ani.
„Trimitem semnalul că solicitanții de azil nu pot alege țara de destinație”, se spune în declarație.
Austria spune că mai e drum lung până la aderarea completă
Ca parte a înțelegerii, Austria a acceptat să aibă „discuții în 2024 cu privire la o eventuală eliminare a controalelor la frontierele terestre”.
Această decizie ar trebui să fie influențată de succesul implementării măsurilor și de îmbunătățirea situației privind migrația în Austria.
„Felicitările mele Bulgariei și României! Această mare realizare este rezultatul muncii voastre asidue, al angajamentului vostru și al perseverenței voastre”, spune președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen.
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a menționat pe Twitter că există încă o distanță semnificativă până când ambele țări vor deveni membre depline ale Spațiului Schengen.
El a subliniat necesitatea ca Europa să se protejeze eficient împotriva migrației necontrolate. Acesta a asigurat că vor continua să insiste asupra acestui aspect.
„Mai este un drum lung până când ambele țări vor intra pe deplin în Schengen. Europa trebuie să se protejeze eficient împotriva migrației necontrolate, vom continua să insistăm asupra acestui lucru”, spune cancelarul Austriei, Karl Nehammer.
În prezent, Spațiul Schengen, care nu impune vize:
- cuprinde 27 de țări europene
- are aproximativ 400 de milioane de cetățeni
Acestea includ 23 de state membre ale Uniunii Europene, precum și patru state partenere:
- Elveția
- Norvegia
- Islanda
- Liechtenstein