Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, nu consideră că planurile de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei reprezintă un model pentru țara sa.

„Avem o situație geografică complet diferită. Avem, de asemenea, o istorie foarte diferită și cred că trebuie pur și simplu să țineți cont de acest lucru”, a declarat el luni, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai UE la Bruxelles.

Austria nu este neutră

În același timp, Schallenberg a subliniat că Austria nu este neutră din punct de vedere politic.

„Nu există neutralitate într-un război de agresiune. Am adoptat o poziție foarte clară, susținem toate sancțiunile și facem tot ce putem din partea noastră în ceea ce privește sprijinul”, a explicat el, referindu-se la războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

În ceea ce privește întrebarea dacă securitatea Austriei este în continuare garantată în ciuda neutralității sale ca aliat, Schallenberg a spus că nu ar trebui să se vorbească de rău despre forțele armate ale țării. Totodată, acesta a precizat că Austria vrea să investească mai mulți bani în propria securitate.

„Trebuie să ne dăm seama că lumea nu este atât de prietenoasă pe cât ne-am dori să fie. Din păcate, există state care sunt pregătite să recurgă la forța militară pentru a-și afirma interesele”, a spus ministrul austriac, potrivit handelsblatt.com

Finlanda şi Suedia îşi depun oficial candidatura pentru aderarea la NATO

Duminică, președintele și premierul Finlandei au anunțat oficial că doresc aderarea la NATO. Anunțul a fost făcut duminică în timpul unei conferințe de presă.

Președintele, prim-ministrul și miniștrii seniori ai cabinetului Finlandei s-au întâlnit duminică pentru a lua o decizie oficială cu privire la depunerea unei cereri de aderare la NATO.

Finlanda, care împarte cu Rusia o frontieră de 1.300 km și o istorie complicată, și-a intensificat treptat cooperarea cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în calitate de partener după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Până la invazia Rusiei în Ucraina, țara nordică s-a abținut de la aderare pentru a menține relații de prietenie cu Kremlinul.

Președintele finlandez Sauli Niinisto i-a spus telefonic președintelui rus Vladimir Putin despre planurile țării sale de a adera la NATO, a transmis sâmbătă agenția de presă Interfax, relatează Reuters.

Iar luni, 16 mai, premierul Magdalena Andersson a declarat că Suedia va solicita aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, ceea ce va reprezenta o nouă „eră” pentru ţara scandinavă.

„Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei.

Părăsim o eră pentru a intra în una nouă”, a fost anunţul făcut luni de către premierul Suediei, preluat de agenţia France Presse.