Austria este de acord ca România şi Bulgaria să devină membre cu drepturi depline ale Spațiului Schengen

Austria a anunțat luni, 9 decembrie 2024, că nu mai se opune aderării complete a României și Bulgariei la spațiul Schengen. Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a spus că acum se poate trece la următorul pas în cadrul Consiliului UE (pe Justiție și Afaceri Interne).

Reuniunea Consiliului va avea loc la Bruxelles, Belgia, pe 12-13 decembrie.

„Putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiţie şi Afaceri Interne al) UE”, a spus oficialul austriac.

Gerhard Karner
Gerhard Karner (SURSA FOTO: www.parlament.gv.at)

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Viena a declarat că Austria nu se va mai opune prin veto României şi Bulgariei.

„Nu vom opune veto-ul nostru”, a spus el pentru agenția de presă AFP.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, care deține președinția Consiliului UE în acest semestru, a anunțat că pe 12 decembrie miniștrii de Interne din Uniunea Europeană (UE) vor vota pentru propunerea Ungariei de a permite României și Bulgariei să adere la Schengen și pentru frontierele terestre.

Viktor Orban
Viktor Orban (SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor)

Ungaria este alături de România și Bulgaria

Președinția ungară a Consiliului UE va include subiectul ridicării controalelor la frontierele terestre Schengen pentru România și Bulgaria pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Interne.

Ministrul de Interne din Ungaria, Sandor Pinter, conduce reuniunile miniștrilor de Interne din Consiliul JAI. El a spus că, în cadrul întâlnirii de la Luxemburg, Bulgaria și România au prezentat progresele lor de după ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în primăvara acestui an. În ceea ce privește implementarea completă a regulilor Schengen, Bulgaria și România au explicat ce progrese au făcut și ce măsuri au luat. În prezent, nu mai există controale la frontierele aeriene și maritime. Pe baza celor prezentate de cele două țări, există oportunitatea ca acestea să adere complet la Schengen. De aceea, acest subiect va fi discutat în cadrul Consiliului JAI. El speră la un rezultat pozitiv.

În timpul întâlnirii, Consiliul UE a primit informații despre un raport al Comisiei Europene (CE) referitor la starea Schengen. Potrivit lui, datele din raport arată că Schengen este sub o presiune semnificativă din cauza migrației. De asemenea, miniștrii de Interne din UE au discutat despre starea actuală a spațiului Schengen și au schimbat opinii despre implementarea priorităților pentru anul viitor.